Evropa osebno

Tim Sikyea: “Zemlja ni bolna, bolni smo ljudje!“

EO NASLOVKA

Tim Sikye. Foto: osebni arhiv.

Njegovo indijansko ime je Wambli Išinela (Samotni orel), podelil mu ga je njegov krvni brat iz naroda Lakota. Njegovo zahodnjaško ime je Tim Sikyea, izhaja pa iz severnoameriškega naroda Dene, ki živi na severozahodu Kanade.

Nekdaj je bil Tim zelo uspešen modni oblikovalec, vzor uspešne integracije prvotnih prebivalcev v Kanadi; ko mu je zaradi kariere razpadla družina, se je odločil, da noče biti vzor neuspešne zahodnjaške politike in postal je zdravilec.

“To pravzaprav počnem že celo življenje, ampak ne javno. S to duhovnostjo se nekako rodiš; imaš poseben dar, ki se ga morda kot mladenič niti ne zavedaš. Z leti se naučiš še nekaterih tradicionalnih ritualov, ki vse skupaj nekako postavijo na pravo mesto.”

Tim vsako leto iz Nemčije, kjer že nekaj časa živi, prihaja tudi v Slovenijo in tukaj izvaja svoje obrede očiščevanja, ki laike še najbolj spominjajo na savno.

“To ni zgolj savna, potilnica. Gre za celoten obred. Postavimo šotor (kočo) z dvema vhodoma. Pred enimi vrati je ogenj, na katerem grejemo kamne. Koča je pokrita z odejami, da ohranjajo toploto in temo. V njej torej poteka očiščenje. Vroče kamne potem prinesemo v kočo in jih polivamo z vodo…”

Pravi, da so pomembni štirje elementi – ogenj, voda, zrak in zemlja. Vsi ti elementi delujejo na štiri ravni človeka – fizično, čustveno, mentalno in duhovno. “Očiščenje se dogaja na vseh teh nivojih. Pri tem seveda pomagajo tudi indijanske obredne pesmi. Gre torej za celoten obred, ne zgolj za savno.”

Poleg obredov, ki jih Tim izvaja v Beli krajini, ljudem tudi predava o indijanski duhovnosti in modrosti, ki temelji na odnosu do matere zemlje, ki nam nudi vse, a se tega premalo zavedamo. Predvsem se premalo zavedamo, da danes živimo v nasprotju z naravnimi zakoni.

Tima morda poznate tudi kot igralca v filmu o Vinetuju oziroma kot igralca v nemški nanizanki Gozdarska koča Falkenau.

“Od nečesa je pač treba živeti, treba je tudi jesti. Sodelovanje sem prekinil, ker nisem hotel prek svojih principov. Imel sem napovedane obrede v Nemčiji in tukaj, ekipa pa je ravno takrat hotela snemati. Zato so me pač izključili iz serije. Izgubil sem dobro službo, ampak moja duhovnost je bolj pomembna.”