Poslovne krivulje

Posel s tableto proti driski

Znanost in posel

Cobik
Foto: Cobik.si

Foto: Cobik.si

Popotniška driska vsako leto prizadene od 100 do 200 milijonov turistov. Zakaj jim ne bi ponudili učinkovite tablete, plod slovenskega znanja?

To je le eden izmed domačih raziskovalno-poslovnih projektov,  ki bodo morda v prihodnosti postali zgodbe o uspehu.

Kako prepoznati prave ideje in najti zainteresirane investitorje doma in v tujini? So krizni časi morda priložnost za večje sodelovanje med znanostjo in poslom?

Kako prepoznati prave ideje in najti zainteresirane investitorje doma in v tujini? Nekaj dobrih odgovorov in možnosti so ponudili na nedavni COBIK konferenci, ki jo je pripravilo več slovenskih centrov odličnosti v okviru projekta COINVEST.

Intervju z Jussijem Tuovinenom (VTT).

Dobro je, da znanost in posel v težkih časih poiščeta nove sinergije. Inovativne ideje, znanstveno-raziskovalni in razvojni projekti lahko ustvarijo nove dodane vrednosti in prepoznavnost Slovenije na mednarodnih trgih.

Predvsem na področju biotehnologije bo Slovenija morda kmalu dobila tudi lastne poslovne zgodbe o uspehu …

Raziskovalna ekipa projekt Si.Zyme. Foto: Enfist.si

Med investitorji je veliko zanimanja za projekt Si.Zyme, v okviru katerega mladi raziskovalci razvijajo biološki tekoči trak, ki se lahko uporablja za produkcijo najrazličnejših spojin, kot so antibiotiki, prehranski dodatki, biomateriali in biogoriva.

Med gosti konference je bil tudi Jussi Tuovinen, podpredsednik VTT, finskega tehnično-raziskovalnega centra, nacionalne organizacije, ki v skandinavski državi s petimi milijoni prebivalcev, že 70 let uspešno skrbi za razvoj finskih idej.

In kakšen je nasvet finskega strokovnjaka Sloveniji?

“Potrebno je razmišljati in delovati globalno in lokalno hkrati. V državi moramo imeti kakovostne univerze in raziskovalne inštitute, podjetniške inkubatorje, vlagatelje, dobra podjetja … Vse to se mora združiti v enoten ekosistem, ki iz vsakega dela črpa najboljše ideje in kadre. Hkrati se je nujno povezovati mednarodno, iskati nove investitorje in trge. To aktivno počnemo na Finskem in tudi Sloveniji svetujem podobno, če želite biti del velike zgodbe. Poleg tega mora država veliko vlagati v znanost in raziskave, na srečo se na Finskem ta delež za zdaj ne zmanjšuje. Tudi v težkih časih je to edina pot za preživetje.”