Aktualno

Boljši svet v 48. urah? Zakaj pa ne!

jam

Sinoči se je v okoli 60 mestih po vsem svetu, tudi v Mariboru in Ljubljani, začel Global Sustainability Jam.

Kako bi ime dogodka čim bolj preprosto prevedli? V (z)mešanico razmislekov o trajnosti in prihodnosti, ki zahtevajo čim manj govorjenja in čim več akcije!

Podobno je, kot pri jazzu. Na enotno temo kreiramo nove koncepte, nove rešitve …

Tako jammanje opisuje Ana Osredkar iz Gorenje Design Studia, sicer ena od organizatoric ljubljanskega jama. Tisti, ki jim ni vseeno, kako bomo živeli, se torej ta konec tedna, ne glede na barvo, poklic, znanje, želje in ideje, prostovoljno dobivajo in snujejo – boljšo prihodnost. Pogoj je pravzaprav le eden – kreativnost. Neomejena.

Pa je svet možno spremeniti v 48. urah?

Ne vemo, ali bo revolucija jutri in kakšna bo, bo pa verjetno temeljila na tem, da bodo ljudje začeli deliti svoja znanja, izkušnje in skupaj (so)ustvarjati nove stvari.

Kako dogodek torej deluje? Po vsem svetu so se sinoči dobile skupine ljudi, ki se med seboj večinoma ne poznajo, imajo pa željo narediti nekaj več. In šele sinoči so vse dobile (enako) temo. Letošnja je “(heart)beats”. Udeleženci so nato najprej identificirali probleme, povezane s temo. In omejitev, kot rečeno, ni! Lahko so ekološki, zdravstveni, medčloveški … Pomembne so le – rešitve, pojasnjuje še eden od organizatorjev Danijel Kurinčič iz D-Labs …

Kar lahko v enem vikendu narediš je, da lahko zelo temeljito treniraš … Treniraš, kako boš, s pomočjo drugih, prišel do rešitev, ki jih lahko kasneje uporabiš tudi pri svojem delu.

Ves svet torej prispeva ideje in rešitve, jih obdeluje, jutri pa jih bo tudi zabeležil. In objavil. Nato pa jih bodo lahko tisti, ki bodo začutili priložnost, udejanjili. Tudi tisti, ki ta konec tedna pri reševanju sveta ne sodelujejo. In tudi tisti, ki bi iz trajnostnih rešitev radi naredili dobre poslovne modele.

Konkretnega produkta ne naredimo, vedno pa nastane nek koncept, načrt … In čeprav je morda neotipljiv, skušamo narediti prototip – ga odigrati, ga narisati, ustvariti iz tistega, kar imamo okoli sebe na voljo.

Ljubljanska ekipa, ki ta konec tedna pili svoje ideje na galeriji Gigodesigna, se je po medmrežju že v procesu nastajanja njenih prototipov povezala z lizbonsko. In to je tudi bistvo globalnega trajnostnega jammanja.