Aktualno

Denar od narkomafije je tudi v Sloveniji

Pogovor s Stevanom Dojčinovićem, preiskovalnim novinarjem

SOJENJE ZADEVA BALKANSKI BOJEVNIK LJUBLJANSKO SODISCE
Višje sodišče v Ljubljani je novembra lani odredilo, da se sojenje oproščenim v zadevi Balkanski bojevnik ponovi.
foto: MMC RTV Slovenija

“Vprašanje je, ali ima Slovenija ustrezen pravni okvir za soočanje s profesionalnimi kriminalnimi združbami,” meni srbski preiskovalni novinar Stevan Dojčinović, ki podrobno spremlja balkanske narkokartele.

Stevan Dojčinović je preiskovalni novinar iz Beograda, specializiran za preiskovanje balkanskih narkokartelov, povezav med organiziranim kriminalom in podjetniki, pranje denarja …

Sodeluje pri dveh neodvisnih projektih preiskovalnega novinarstva (OCCRP in CINS), ki jih financirajo mednarodni skladi, predvsem ameriški. Pred dnevi je bil Dojčinović gost na medijskem festivalu Naprej/Forward v Ljubljani.

“Večinoma se pri preiskovalnem novinarskem delu ne ukvarjamo z raziskovanjem poslov z drogo, ampak predvsem sledimo denarju, torej ugotavljamo, kje je končal mafijski denar,” zavzeto pripoveduje Dojčinović.  

“Odkrili smo, da je veliko denarja končalo v naložbah različnih poslovnežev, vpleteni so tudi nekateri politiki. Denar pač vedno pušča sledi za seboj in z dobro analizo je mogoče odkriti nenavadne povezave in podjetja.”

18. 3.: Šarič se je predal, Balkanski bojevnik v Ljubljani junija ponovno na prvi stopnji
Mafija na sedežu vladajoče stranke

Dojčinović in njegovi kolegi so pred dnevi objavili dokaze, da trenutno vladajoča srbska stranka SPS, iz katere prihaja premier Ivica Dačić, že nekaj let oddaja v najem prostore v pritličju stavbe, kjer je sedež stranke, ljudem, ki so blizu srbskemu podzemlju – torej mafiji, ki se ukvarja z drogami. Nočni klub Vanilla v središču Beograda je priljubljeno zabaviščno mesto srbske estrade, srbski socialisti pa se zdaj branijo, češ da niso vedeli, da v njihovi hiši poslujejo ljudje, ki so blizu balkanskemu narkokralju Šariću …

Srbski novinarji so dokazali, da imajo lokal v prostorih stranke premiera Dačića v najemu ljudje, blizu mafiji. Foto: cins.org.rs

Srbska ekipa preiskovalnih novinarjev je v svojem obsežnem raziskovanju odkrila tudi, da je mafija vlagala denar v številne druge države, tudi v Slovenijo seveda.

“Investirali so v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Sloveniji, svoja podjetja so imeli na Češkem in Slovaškem, tudi drugod po Evropi, pa v Južni Ameriki, Abu Dabiju. Mreža je aktivna povsod. Definitivno ni bilo dovolj raziskano, kam je narkokartel naložil denar v Sloveniji. Kolikor mi je znano, je vaša policija preiskala samo nekaj bifejev, Šaričev denar je zagotovo še kje v Sloveniji. Mislim, da je mogoče priti na sled temu denarju. Zagotovo so bili v igri milijoni, ne govorimo le o kafičih, ampak o velikih vsotah! Velik izziv bi nam bilo izvedeti čim več o poslih narkokartela v Sloveniji.”

Vroči mikrofon: Kako do dokazov, ki ne bodo padli

Ključna je protimafijska zakonodaja

Dojčinović pravi, da sojenja v zadevi Balkanski bojevnik v Sloveniji sicer ni spremljal podrobno, a ocenjuje, da je srž problema v tem, da v Sloveniji doslej nismo imeli izkušenj s profesionalnimi mafijskimi organizacijami.

“Ne govorimo o bančnih roparjih ali morilcih, temveč o resno organiziranih kriminalnih združbah. Vprašanje je, ali ima Slovenija ustrezen pravni okvir za takšne združbe, saj na tem področju nimate izkušenj.”

V Srbiji so se ob atentatu na premierja Đinđića veliko zgledovali po Italiji, ki ima seveda številne protimafijske zakone. “Ustanovili smo tudi specializirana sodišča in tožilstva, ki se ukvarjajo z organiziranim kriminalom. In pri tem je eden izmed ključnih elementov možnost zaplembe premoženja, ki v Sloveniji ne obstaja.”

Tudi v Srbiji je obtožnica najprej padla

Srbski preiskovalni novinar Stevan Dojčinović pravi, da običajno v takšnih primerih, kot je Balkanski bojevnik, prisluškovanja ne izvaja samo ena obveščevalna služba. “Zagotovo je pri takšnem primeru sodelovalo šest različnih agencij. Srbska obtožnica temelji na podatkih, ki so prispeli z različnih koncev, in tudi pri nas je bilo kar nekaj težav, še posebno z italijanskimi dokazi. Prva obtožnica proti narkokralju Šariću je padla, ker dokazi s prisluškovanjem naj ne bi veljali, vendar so kmalu sestavili novo obtožnico, tako da se zdaj proces nadaljuje.”

Seveda je osnovna dilema, kako je mogoče, da imajo različne države tako različne standarde, zato je po njegovem mnenju na tem področju potrebna zelo podrobna analiza kompatibilnosti ustreznih organov in zakonov.

“To je lahko dobra šola za naprej, Slovenija bo očitno morala biti zelo pazljiva, da bo v boju proti organiziranim kriminalnim združbam na področju droge in trgovine z ljudmi bolj uspešna: da najprej zanje sploh izve, potem uredi dober nadzor in kriminalce tudi ujame,” sklene Dojčinović.