Vroči mikrofon

Triglavski narodni park ali rezervat?

Bohinj (Foto: Bobo)
Bohinj (Foto: Bobo)

Bohinj (Foto: Bobo)

Bohinjci pravijo, da so verjeli politikom, ko so obljubljali, da bodo v Triglavskem narodnem parku živeli bolje, potem ko bo sprejeta nova zakonodaja. Sedaj vidijo, da državni uradniki ne izpolnjujejo napisanih zakonskih obveznosti, kar pomeni, da domačini živijo v rezervatu, ne pa v parku.

Predsednik krajevne skupnosti Fužina Studor Pavel Zalokar: “Problem je v tem, da so stavbe stale in zakon o TNP ne dovoljuje spremembe namembnosti, tudi če ne škoduje naravi. Ta člen ne dovoljuje, da te stavbe dobijo uporabno dovoljenje in da bi jih domačini lahko vzdrževali ali obnovili ter oddajali v času turistične sezone in s tem dobi denar za vzdrževanje objekta.” Pri teh stavbah gre tako za gospodarska poslopja kot za vikende, ki so bili zgrajeni pred več kot 20 leti.


Zadnji zapleti so povezani z napovedanimi rušenji poslopij, ki so bila zgrajena pred dvajstimi in več leti. Domačini se počutijo kot v rezervatu, saj v prvi coni ne smejo nikakor posegati v naravo. Bohinjski župan Franc Kramar se s tem strinja: “To pač pomeni, da dve leti na 30 let podlage, toliko časa je na tem območju TNP, domačini dobivajo samo prepreke in prepovedi, tiste obljubljene prednosti pa ne.

Je edina rešitev spremememba meja parka?