Nedeljski gost

Nedeljski gost dr. France Rode, ki je razvil kalkulator HP-35

Rode je avtor več kot 20 patentov

Dr. France Rode
Dr. France Rode je bil v stavbi Radia Ljubljana prvič, ko je kot študent pomagal pri tehničnih delih. Drugič je bil nedeljski gost z izjemno bogato zgodovino.

Inženir dr. France Rode se je po diplomi na Ljubljanski univerzi preselil v Združene države Amerike in na Univerzi Northwestern izbral magistrski študij biomedicine. Dobil je tudi nenavadno raziskovalno nalogo – izdelati stroj za hipnozo ljudi.

Po magisteriju, v dobi tehnološkega razcveta, se je ustalil v Silicijevi dolini in zaposlil pri Billu Hewlettu in Daveu Packardu. Za podjetje je razvijal prvi žepni kalkulator HP-35 in postal avtor številnih patentov s področja kalkulatorjev, satelitske navigacije in radiofrekvenčne identifikacije.

Te dni je predaval na HP konferenci Horizont v Sloveniji. Dolgoletni sodelavec Franceta Rodeta je bil tudi inženir Zvonko Fazarinc. Svojo zgodbo iz Silicijeve doline je pripovedoval v oddaji Nedeljski gost že pred časom.

Kalkulator HP-35 je stal 395 dolarjev. Da bi upravičili naložbo, bi morali prvo leto prodati 10.000 kalkulatorjev. Prodali so jih 100.000. Foto: Todd Ehlers (Flickr)