Na piedestal

Na piedestal: Tide s ploščo No. 4 – premiera!

TIDE no4 16 9

Oktobrski ciklus oddaj Na piedestal smo nadaljevali z radijsko premiero nove plošče skupine Tide z naslovom “No. 4”.

Glasbeno zgodbo skupine Tide po treh ploščah Seven days, Nothing to lose, Regeneration in osmih videospotih nadaljuje  plošča, ki so jo preprosto poimenovali No.4 (številka 4). Vrnili so se k svojim koreninam in tistemu, kar najbolje in najraje počnejo, h kitarskemu rocku z veliko temperamenta ter melodije in čustev.

V zadnjem letu nastopajo v kvartetu, v katerem so: Kevin Koradin (kitara, vokal, avtor glasbe in vodja skupine), Tine Čas (kitara), Matej Batelič (baskitara) in Blaž Sotošek (bobni).

Ploščo so posneli v studiu v Ljubljani, miksali in producirali pa, kot tudi vse predhodne izdaje, na Nizozemskem, kamor se Kevin še vedno redno vrača – tako po navdih, kot tudi z željo ostati v stiku z moderno produkcijo. Produkcija albuma je delo Clifforda Goila in Kevina Koradina.

Zgodba skupine Tide se je začela leta 1998 na Nizozemskem, kjer je kot studijski glasbenik delal in ustvarjal Kevin Koradin, in se leta 2005 z njegovo vrnitvijo nadaljevala v Sloveniji. S seboj je prinesel material za prvo ploščo “Seven Days”, ki je v istem letu izšla pri založbi CPZ (Cela Pametna Založba).Druga plošča “Nothing to Lose” (CPZ, 2007) je bila tako kot uspešen prvenec v celoti posneta na Nizozemskem s tujimi producenti. Po koncertni turneji Nothing to Lose decembra (2008) se je Kevin odločil za premor in odšel za eno leto v Amsterdam. Tam je napisal in posnel material za tretji, drugačen, bolj eksperimentalen album z naslovom “Regeneration” , ki je v Sloveniji izšel novembra 2009 (CPZ). Izid je pospremil prvi single in videospot Adieu. Aprila leta 2010 je album izdala še nemška založba Antstreet Records. Skupina Tide je za svoje ustvarjanje dobila različna priznanja – med njimi so npr. nominacija natečaja MTV Europe “New Sounds Of Europe” ter glasbeni nagradi zlata zidaka za skupino leta in za videospot Adieu lestvice Videozid Televizije Slovenija. V osmih letih je skupina Tide uspešno koncertirala na domačih in tujih prizoriščih. Med drugim je nastopila kot predskupina na koncertih skupin Iron Maiden in Uriah Heep.

Na novi plošči “No.4.” je 9 skladb. Napovedovala sta jo singla Riot Act in Believe.

Uradno bo plošča “No.4.” pri Celi Pametni Založbi izšla 22. oktobra. Promocijski koncert bo 15. novembra ob 21.00 v KUD-u Franceta Prešerna v Ljubljani.

Pred uradnim izidom in promocijskim koncertom  smo ploščo “No.4” skupine Tide  premierno predstavili na Valu 202 – med  pogovorom z vodjo skupine Kevinom Koradinom, v oddaji Na piedestal.