Evropa osebno

“Ljudje niso pomembni. Zdaj se rešuje banke.”

Alicia García Núñez, španska novinarka in pesnica

Alicia García Núñez. Foto: njen FB

31-letna Alicia García Núñez je nekdanja novinarka mnogih časopisov, televizij in predvsem radijskih postaj. Pred kratkim je tako kot mnogi stanovski kolegi v Španiji izgubila službo.

“Če so novinarji nekoč imeli nek status, je danes večina pristala med reveži. Mlad novinar danes brez pomoči staršev v Španiji ne more preživeti.”

Razmere v Španiji niso kritične samo med novinarji, dodaja: “Država razpada. Sesuva se nam javno zdravstvo. Ko si dve leti nezaposlen ne moreš iti niti k zdravniku več. Če vprašate mene, je to že neonacizem. Da ti recimo ne rešijo življenja, če nisi mogel plačati zavarovanja …”

Stara je 31 let, delala je 8, 9 let, plačevala davke, zdaj pa je izgubila službo in jo je strah. “Govorijo o krizi, kriza je kriva za vse. Ni kriva kriza. Krivi so tisti, ki so jo povzročili. Predvsem pohlepen gradbeni sektor in banke.”

Največjo težavo vidi v tem, da ljudje izgubljajo domove, ker so izgubili službe in ne morejo odplačevati kreditov. Sprašuje se, kako jim razložiti, da so trenutno za državo nepomembni, ker država pač zdaj rešuje banke? “Politika nima nobenega občutka za ljudi,”dodaja.

Novinarka, ki je doktorirala iz španskega jezika in književnosti, je zaradi razmer trenutno predvsem pesnica. Tako je prek nekega razpisa tudi pristala v Kočevju. No, če za kaj, pa z ironičnim nasmeškom doda, da je kriza dobra vsaj za navdih.

“Materiala imam toliko, da sama sebe ne dohajam več. Gotovo je ustvarjali trenutek zdajle boljši za pesnike, kot pa za novinarje. Ja, dejansko je trenutek za pisanje poezije odličen. Edina težava zame je, ker je od nečesa treba živeti. Poezija trenutno nikogar ne zanima. Je neuporabna, nek ostanek preteklosti.”