Vroči mikrofon

Jesenski scenarij: Od svetilnika do petrolejke

Z Jožetom P. Damijanom in Petrom Kraljičem o reformah

euro1

Kaj nam prinaša jesen? Mednarodno pomoč, tehnično vlado ali le še eno v vrsti političnih kriz, namenjenih spuščanju megle med takšne in drugačne plenitvene interese? Bo res zmanjkalo za plače, pokojnine in osnovne socialne pravice?

Kaj je za Slovenijo v tem trenutku pravzaprav najbolje? Čakanje na smrt sprte politike, da se pobota in s konsezom začrta prihodnost? Ali, da v državo spusti “prisilno upravo”, ki pri svojem delu ne bo preračunavala političnih točk, ampak bo temeljito in hitro naredila to, česar v preteklih letih nismo zmogli narediti sami?

“Največkrat me sprašujejo, zakaj nismo prižgali svetilnika, zakaj smo zdaj petrolejka Evrope. O konkurenčnosti se pri nas zelo malo govori. Strici iz ozadja … On se ne zaveda, da je mož v ospredju, niti enkrat ni omenil konkurenčnosti. Predsedniki vlad ne znajo združiti Slovenije okrog enega konkretnega cilja,” je pred dnevi v Studiu ob 17-ih na Radio Slovenija razmišljal dr. Peter Kraljič.

Znižanje malice ni reforma trga dela …

Dr. Peter Kraljič: "Kredibilnost bomo dobili samo s primernimi strukturnimi reformami." Foto: Bobo

Kredibilnost prinaša samo resno delo. Česar pa očitno politika še ni ugotovila, ker to, kar predlaga, ni resno. In četudi se na kritike večinoma požvižga ali pa jih ignorira, so kar ubrane. Dr. Kraljič je med drugim svetoval tudi nekdanji nemški vladi.

“Kredibilnost bomo dobili samo s primernimi strukturnimi reformami – to se je dolgo časa vedelo. Znižanje malice ni reforma trga dela, rabimo strukturne reforme in konkretne projekte. Če tega ne bo, ne bo kredibilnost večja. Tudi s holdingom, zlatim pravilom, torej nekaj je treba narediti, ne le govoriti.”

Jesenski scenarij

Kaj nas čaka v naslednjih mesecih? Tehnična vlada je malo verjetna. Bolj verjetna je tehnokratska, meni dr. Jože P Damijan. To nam bodo po vsej verjetnosti vsilili od zunaj. Njene naloge pa bodo katastrofo, ki jo je slovenska politika zapustila, čim hitreje sanirati do sprejemljivih meja.

“Glede na nesposobnost sedanje vlade, da hitreje reši objektivno rešljive težave in opozicije, verjetno sledi, da bodo javne finance v stanju, ko ne bomo sposobni refinancirati dolgov, na žalost je politika nesposobna. Verjetno bomo dobili tehnokrata, ki nam bo narekoval rešitve od zunaj, potem pa volitve, ki ne bodo nujno vodile k rešitvi težav.”

Kot v bivši Jugoslaviji

Imeli bomo torej nekakšnega prisilnega upravitelja, ki ga, četudi bo svoje delo opravljal dobro, narod verjetno ne bo vzljubil. In verjetno ne bo ponudil nove politične poti, ki bi jo lahko, ob odsotnosti resne in odgovorne strankarske politike, izbrali.

Dr. Jože P. Damijan: "Plače je treba znižati še za 6%" Foto: MMC Rtvslo.si

“Prisilni upravitelj je podobno kot v bivši Jugoslaviji, ki je zaprosila za stand by aranžma, delaš na podlagi kljukic in dobivaš dodatne tranše denarja. To je najslabše, najbolj mučno, kar se lahko zgodi. Ti programi trojke so konkretni – reforme, varčevanje, fleksibilizacija trga dela, privatizacija.”

In kaj nas, kljub vsemu, še lahko reši najhujšega?

Peter Kraljič spomni na povsem enostaven pristop: “Če pride nek karizmatični vodja, kot je Janez Janša in razloži ljudem, bo bolje. Samo naj ne govori o vaških stražah. Spoštovati ali držati? Spoštujete KP? Da. Se je držite? Ne. Plan za tri leta, to od njega pričakujem.”

O “jesenskem scenariju” smo se pogovarjali tudi z Egonom Zakrajškom.