Ime tedna

Ime tedna je Zdenko Rejec

REJEC

Foto: PD Tolmin

Za Ime tedna ste izglasovali Zdenka Rejca, predsednika jamarske sekcije tolminskega planinskega društva.

S tolminskimi jamarji in angleškimi kolegi z londonskega Imperial Collegea mu je po skoraj 40 letih dela uspelo povezati dva sistema jam – Migovec in Vrtnarijo – v najdaljši jamski sistem v Sloveniji.

Rejec je jamar že od leta 1986, skupaj s kolegi je deloval tudi na področju Kanina.

Lahko bi rekli, da je bilo naše odkritje celo naključno. Povezavo smo namreč našli na zadnji delovni dan našega tabora. Poleg znanja je potrebno imeti tudi nekaj sreče,” pravi Zdenko Rejec.

Tolminski jamarji  že nekaj let sodelujejo z angleškimi kolegi, ki so jim pomagali tudi z računalniško opremo.

Edina živa vrtina

“Jamarstvo ni šport, ampak raziskovalna dejavnost. Mi se ne potegujemo le za rekorde, temveč se trudimo dokumentirati vse kar smo naredili. Če uspemo še s kakšnim dobrim rezultatom pa je to samo še pika na i našemu delu.”

50-letni jamar Zdenko Rejec meni, da ljudje jamarstva ne poznajo dovolj dobro, zato se skupaj s kolegi trudijo za promocijo. “Jamarji smo edina živa vrtina!”

Kandidata sta bila tudi:

Žan Tetičkovič, bobnar in glasbenik, ki je v okviru 13. mednarodnega festivala Jazzinty, poleg nagrade za najboljšo izvirno jazzovsko skladbo z naslovom “Zero to One”, s sextetom prejel tudi nagrado občinstva za najboljšo izvedbo.

Tina Popovič, vodja projekta Knjižnica pod krošnjami, ki tudi letos uspešno združuje bralno kulturo s sproščenostjo sredi zelenja. Knjižnica letos deluje na šestih različnih lokacijah v Ljubljani, prvič pa tudi v Polhovem Gradcu, Novi Gorici in Kanalu ob Soči.

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva po novem namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Žal trenutno ni ni na voljo anket.