Poletje za podjetje

Pomoč na domu kot poslovna priložnost

Pomoc

Marta in Brigita sta mladi izobraženi ženski, ki nikakor nista našli zaposlitve. Zdaj sta se pridružili sistemu pomoči na domu (SIPA) in postali prvi zaposleni v projektu, kjer naj bi delo skupaj našlo 24 brezposelnih žensk.

“Računamo, da bomo s projektom posegli tudi na črni trg dela, kjer na žalost poteka večina gospodinjske pomoči v Sloveniji. Upam, da bodo ženske našle zaposlitev tudi po koncu projekta,” pravi vodja projekta Karl Destovnik.

“Bila sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje, ko sem izvedela za zanimiv projekt. Po krajšem izobraževanju zdaj že pomagam starostnikom, lep je občutek pomagati ljudem, seveda pa nekaj pomenita tudi zaposlitev in socialna varnost,” pripoveduje Brigita Škof, nekdanja študentka medicine, sicer pa ena izmed prvih dveh zaposlenih žensk v projektu SIPA.

Pri projektu nudijo raznoliko pomoč gospodinjstvom z majhnimi otroki, starostnikom in invalidnim osebam, namen projekta pa je tudi zaposlovanje žensk iz ranljivih skupin in razvoj nove oblike storitvene dejavnosti pomoči na domu, ki je v Sloveniji bolj ali manj prepuščena zakonitostim črnega trga.

“Vsako delo je častno, če je opravljano dobro in kakovostno. Želimo zaposliti 24 žensk in jim zagotoviti nacionalno poklicno kvalifikacijo za poklic gospodinjske pomočnice. Zelo bi bili veseli, če bi ženske našle tudi dolgoročno zaposlitev,” je povedala koordinatorka projekta Anita Petek.

Za zdaj sistem pomoči na domu deluje na območju Ljubljane, Domžal in Celja.

Več informacij najdete na spletni strani projekta.