Aktualno

Homoseksualci v Bovcu pomotoma nezaželeni

Piktogram "Homoseksualci nezaželjeni" je napaka, razlagajo domačini

Celozaslonski zajem 22.6.2012 132312

Lokalno turistično društvo Bovec je v poletnem katalogu objavilo piktogram Homoseksualci nezaželjeni. Pripisan je vsaj trem penzionom. V penzionu Vančar, ki smo jih poklicali, so potrdili, da so v vprašalniku za katalog izrazili pripravljenost za bivanje homoseksualcev in da je zapis v katalogu napaka.

Podobno zgodbo so potrdili tudi v LTO Bovec. Cecilija Ostan razlaga, da so želeli slediti praksi v tujini, kjer ciljajo tudi to skupino gostov.

V procesu priprave kataloga, razlagajo, pa se je zgodila napaka. Napačna uporaba piktograma je prvotno želeni dobrodošlici gejem in lezbijkam spremenila pomen.  Kot vse kaže, so v Bovcu torej vsaj tri možnosti namestitve, ki so homoseksualnim gostom naklonjene.

Katalog z napako so umaknili. Natisnili bodo novega.

Legebitra na napako opozorila že pred tednom
Kakor so zapisali na Facebook strani, je Legebitra o piktogramu obvestila Zavod za varstvo potrošnikov in Tržni inšpektorat.

Piktogram, razlagajo, krši 14. člen Ustave, Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja, v Kazenskem zakoniku pa je opredeljen kot kaznivo dejanje.

Kot navaja Legebitra, naj bi Zveza potrošnikov Slovenije Lokalni turistični organizaciji Bovec zagrozila s tožbo.

Ni tiskarska, kvečjemu vsebinska napaka
Čeprav se zdi razlaga lokalne turistične organizacije iskrena, so se kampanje lotili vsaj neprofesionalno. Piktogram z besedno zvezo “Homoseksualci dobrodošli” poudarja različnost, s katero se družba očitno še ni sprijaznila.

V tujini, kjer v turizmu prav tako računajo na istospolne goste, to sporočajo s primernejšim znakom Vsi dobrodošli in ne Homoseksualci dobrodošli.

Darjo Berra, vodja projekta v Bovcu, se je vsem prizadetim opravičil. Poudarja, da je napaka rezultat nemarnosti: “Čisto preprosto smo spregledali legendo s tem nesrečnim piktogramom“.

Piktogram v popravljenem katalogu bo torej sporočal “Homoseksualci dobrodošli”. Na pobudo, da bi ga vendarle spremenili v manj diskriminatorno obliko, Berra odgovarja, da se “zahvaljujemo se za ta droben namig, ki pa je prišel malček prepozno!

Katalog z napako smo shranili, pismo Cecilije Ostan, ki smo ga prejeli, pa objavljamo v celoti.

Spoštovani,

Prizadeti skupini se v imenu Lokalne turistične organizacije iskreno opravičujem. Seznanjam vas, da je pri tiskanju kataloga Nastanitve na Bovškem do tehnične – tiskarske napake, ki je očitno ob preverjanju končne verzije nihče ni opazil. Zadolženi na TIC Bovec za izdajo kataloga Darjo Berra, od kogar sem zahtevala podrobno pojasnilo, kako je mogoče, da je do te napake moglo priti, mi je pojasnil, da je, glede na prakso v tujini, z uvedbo novega piktograma, ki predstavlja dikcijo »homoseksualci zaželjeni« želel tudi tej skupini našo destinacijo približati kot prijazno tej ciljni skupini, v tiskarni pa je nato prišlo do napačne uporabe piktograma, in sicer prečrtane različice. Katalogi so bili tiskani v časovni stiski, kar seveda ne more biti nikakršno opravičilo za nastalo situacijo. Sama sem katalog pred tiskom sicer pregledala, vendar takrat tega piktograma še ni bilo vnesenega in nanj nisem bila ob tisku ali pozneje kakor koli opozorjena, tako da sem bila zelo neprijetno presenečena in zgrožena, ko sem glede tega v sredo, 20. 6. 2012 prejela faksno opozorilo s strani Urada za varstvo potrošnikov.

Po ugotovitvi, da gre za resno kršitev in da smo ciljno skupino, ki smo jo želeli nagovoriti, dejansko prizadeli, smo nemudoma iz lastnega obtoka vzeli vse kataloge ter vrnili v obtok kataloge s počrnjenim nerazpoznavnim piktogramom, kjer se je ta prej nahajal. Katalog je tudi umaknjen s spletne strani, zadolženi za vsebino kataloga Darjo Berra pa je pozval tudi vse poslovne partnerje, ki z našimi katalogi razpolagajo, naj jih s polic umaknejo ter da bodo prejeli popravljene verzije.

Tiskarju smo naročili, naj nemudoma vnese v katalog popravke tako, da prečrtano verzijo piktograma v legendi nadomesti z neprečrtano, ki pomeni, da so homoseksualci zaželjeni ter nam natisne nalepke z enakim piktogramom, ki jih bomo nato nadomestili na sporna mesta tiskanega kataloga. Takoj ko bo svoje delo opravil, bomo popravljeno verzijo kataloga objavili na naših spletnih straneh skupaj z javnim opravičilom glede tehnične napake v prejšnji verziji.

Dejstvo je, da piktogram »homoseksualci zaželjeni« v Sloveniji še ni uveljavljen in je zato lahko prišlo do njegove napačne uporabe.  Namen avtorja je bil obraten, tako da iskreno upamo na vaše razumevanje in vas lepo pozdravljamo,

Za LTO Bovec

Cecilija Ostan, direktorica