Prvi avtocestni odsek v Jugoslaviji

Prvi del avtocestnega križa je bil zgrajen leta 1972. Foto: Bobo

Koga je bila Slovenija leta 72 bolj vesela, Vala 202 ali avtocestnega odseka Vrhnika – Postojna, ki je bil hkrati prvi tak odsek v Sloveniji, Jugoslaviji in vzhodni Evropi?  S cestno infrastrukturo smo se takrat prebili na odlično 20. mesto v Evropi.

Glasbena zmešanka: Bridge Over Troubled Water

Paul Simon je skladbo Bridge Over Troubled Water spisal posebej za takratnega partnerja Arta Garfunkla. Čeprav  zgodba skladbe v sebi skriva prve sive lase Simonove takratne prijateljice in skoraj na silo dodano tretjo kitico, je ne nazadnje prinesla avtorju oziroma izvajalcema Grammye za skladbo, posnetek in album leta, vse to tik preden je leta 1972 vzletel Val 202.

V osnovi nostalgično in ljubezensko je takoj pograbila glasbena srenja in jo začela predelovati. Razen v enem primeru, so se vsi izvajalci držali baladnega tempa in skušali z interpretacijo doseči postopni vrhunec, ki ga je ponujal izvirnik.

Zaključila sta Paul Simon in Art Garfunkel, pred finalom pa so Bridge Over Troubled Water odpeli tudi Perry Como, Johnny Cash, Nana Mouskouri, LeAnn Rimes, Aretha Franklin ter Alenka Pinterič, uvod pa je odigral Richard Clayderman.