Slovensko nogometno prebujenje

Slovenska nogometna reprezentanca, 2003 (foto: Bobo)

Slovenska nogometna reprezentanca, 2003 (foto: Bobo)

Dober teden dni pred začetkom Evropskega prvenstva v nogometu bomo Val 202 + 40 zavrteli s pomočjo nogometne žoge. Med slovenskimi nogometaši je sedemdeseta zaznamoval Brane Oblak, ki je premikal meje slovenskega nogometa znotraj jugoslovanske reprezentance. Leta 1972 je bila na evropskem prvenstvu najboljša Zahodna Nemčija s katero je tesno povezana Oblakova kariera.

Glasbena zmešanka: Don’t Fear the Reaper

Le nekaj let po rojstvu Vala 202 je izšel album Agents of Fortune ameriške skupine Blue Oyster Cult, ki je ena redkih, ki neprekinjeno deluje že od leta 1967 pa vse do danes. Na albumu Agents of Fortune iz leta 1976 najdemo tudi največjo uspešnico skupine (Don’t Fear) The Reaper. Ta izjemna skladba ni bila uspešna samo ob izidu – kot je danes povsem očitno, je postala ena klasik rock glasbe, ki še vedno zveni enako dobro kot pred skoraj 40-imi leti.

Še leta 2010 so jo samo na ameriškem tržišču prodali v več kot 900.000 izvodih, revija Rolling Stone pa jo je razglasila za eno najbojših skladb vseh časov. Tudi po zaslugi hita (Don’t Fear) the Reaper je album Agents of Fortune dosegel platinasto naklado in postal do takrat najbolje prodajan album skupine Blue Oyster Cult. Seveda pa taka uspešnica ne ostane brez priredb. Nastalo jih je veliko in od teh jih bomo zdajle nekaj tudi slišali. Uspešnico Don’t Fear the Reaper lahko slišali v izvedbi skupin The Ceasars, The Beautiful South in Apollo 440.