Tvit na i: Ivan Brezak Brkan

Ivan Brezak Brkan je bil verjetno eden prvih uporabnikov Twitterja, profil si je namreč ustvaril neposredno po njegovi ustanovitvi leta 2006.

Ivan prihaja iz Zagreba, internet pa je hkrati njegova služba in strast. Ureja internetni portal Netokracija.com in pozna odgovore na dileme sodobne e-demokracije.

Imunost na klasične oglaševalske vzorce je za zdaj še konkurenčna prednost Twitterja, ki pa so ga seveda že odkrili politiki. Tudi v Sloveniji vsaj občasno tvita kar nekaj politikov, nekateri v 140 znakih povedo celo več, kot bi si verjetno želeli njihovo piarovci.

Seveda skušajo prek Twitterja svoje resnice širiti tudi vlada in druge institucije, a je vprašanje, kakšen je učinek. Kot pravi Ivan Brezak Brkan se je Twitterja aktivno lotila tudi nova hrvaška vlada.

Ja, kakor kdo … Slovenski premier Janša, ki glede na ostrino svojih tvitov s 140 znaki upravlja osebno, se je nazadnje oglasil 21. aprila, tri dni po stavki javnega sektorja. Obregnil se je ob govor Janeza Stanovnika:

Najbolj aktiven tviteraš v slovenski vladi je kajpada superminister Žiga Turk. Predsednik parlamenta Gregor Virant se je nazadnje oglasil konec marca, med opozicijskimi politiki pa je tako znano, da Zoran Janković ne uporablja računalnika, zanj pa tvita njegova ekipa. No, @Zoran DELA se je nazadnje 25. marca zahvalil za župansko reelekcijo. Na Twitterju ni niti predsednika Danila Tuerka niti  nekdanjega premiera in morebitnega predsedniškega kandidata Boruta Pahorja. So se pa obeh lotili šaljivci in zelo lucidno tvitajo v njunem imenu. Tudi o tem več v aktualnem Tvitmiksu, ki ga prebira Lidija Hartman:

Ob koncu tokratnega Tvita na i pa se vrnimo k našemu gostu s Hrvaške. Z netokratom Ivanom Brezakom Brkanom smo govorili tudi moči družbenih omrežij, da ljudi spravijo na ulice.

Pred letom dni smo z dogodki v arabskem svetu začeli govoriti o internetni revoluciji, pa je moč Twitterja in Facebooka tako velika tudi v bolj demokratičnih okoljih?