Preklopite na sonce – tudi če je oblačno!

Slovenski E-forum in Val 202 sta tudi uradno predstavila projekt Preklopi na sonce. Podatke o tem, koliko bi lahko povprečno štiričlansko gospodinjstvo prihranilo, če bi pridobivalo energijo s sončno elektrarno ali solarnim sistemom za pripravo tople vode, sicer lahko dobite vsako jutro ob 7.25 na Valu 202 ali na spletni strani preklopinasonce.si.

Projekt, katerega osnovni namen je promocija rabe obnovljivih virov energije, sicer že poteka v Belgiji, Franciji, Italiji in na Portugalskem, od letošnjega aprila pa lahko vsakodnevno spremljate podatke tudi o obsijanosti sedmih krajev v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Portorož in Lesce).

Maja Blejec, vodja projekta pri Slovenskem E-forumu, je izpostavila, da je osnovna ideja projekta, “da so tehnični podatki ljudem na voljo ob vremenskih napovedih, kjer spotoma izvejo še, koliko energije bi jim prineslo včerajšnje vreme.

Stane Merše, vodja Centra za energijsko učinkovitost na Institutu Jožefa Štefana, je ob predstavitvi projekta poudaril, da se moramo zavedati problematike učinkovite rabe energije: “Če pridobivamo energijo iz obnovljivih virov, moramo z njo še toliko bolj racionalno ravnati. Če to električno energijo, proizvedeno na strehi, potem uporabimo v stari skrinji, ki porabi petkrat več energije kot nova, je to spet razsipanje, ki nas ne pripelje do cilja – povečevanja obsega obnovljivih virov in zmanjševanja skupne porabe energije.

Ena izmed sončnih elektrarn je nameščena tudi na strehi Srednje šole tehniških ved Šiška, kjer je potekala predstavitev projekta.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629517923080″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]