Robotik Ivan Godler: Japonci berejo Cankarja

Dr. Ivan Godler iz Dola pri Ljubljani je profesor robotike na Japonskem, kjer živi že več kot 20 let. V japonščino je prevedel Cankarjevo Skodelico kave in napoveduje: "Roboti bodo do leta 2050 premagali svetovne prvake v nogometu!"

Dr. Ivan Godler iz Dola pri Ljubljani je profesor robotike na Japonskem, kjer živi že več kot 20 let.

V japonščino je prevedel Cankarjevo Skodelico kave in napoveduje: “Roboti bodo do leta 2050 premagali svetovne prvake v nogometu!”

Profesor Godler pravi, da smo Slovenci z japonske perspektive premalo fleksibilni, medtem ko v pregovorno deloholični deželi vzhajajočega sonca strogo sledijo zastavljenim ciljem in ne razmišljajo o dopustu.

Ivan Godler, slovenski profesor robotike na univerzi v Kitakyushu,  je leta 2008 v japonščino prevedel Cankarjevo povest Hlapec Jernej in njegova pravica ter črtico Skodelica kave.

Gre za sploh prvo slovensko literarno delo v japonskem jeziku. Za prevajanje Cankarja v japonščino ga je navdušil njegov pokojni stric Janko Moder, legendarni slovenski prevajalec.

S profesorjem Godlerjem smo se pogovarjali o življenju na Japonskem, tamkajšnji pregovorni deloholičnosti, podobnostih in razlikah med rodno Slovenijo in deželo vzhajajočega sonca …

“Pri Slovencih je problem fleksibilnost, Japonci ves čas delo prilagajajo izključno ciljem. Vseskozi spreminjajo organizacijo dela,  nemogoče je, da bi bila neka katedra na univerzi 30 let nespremenjena. Glavni cilj je delo, Japonci sploh ne razmišljajo o dopustu,” pravi Ivan Godler, ki v povprečju na dan dela od 10 do 12 ur.

Ivan Godler s prevodoma Cankarja v japonščino. (Foto: Luka Hvalc)

 

Ivan Godler soustvarja tudi robotsko prihodnost. Prepričan je, da nam bodo nekoč  v vsakdanjem življenju pomagali humanoidni roboti, ki bodo do leta 2050 celo premagali “prave” svetovne prvake v nogometu.

Godler je navdušen “igralec” robobrca, poročen je z Japonko, s katero imata sina in hčerko. Pogosto  obišče Slovenijo, o vrnitvi v domovino, kjer je kot strojnik kariero robotika začel na Inštitutu Jožefa Stefana, za zdaj ne razmišlja.

“Tudi Japonci zaradi staranja prebivalstva podaljšujejo starostno mejo za upokojitev, tako da me čaka še kar nekaj let dela.”