''Vič gre v vesolje'' je projekt gimnazije Vič, ki so ga pod mentorstvom Roka Capudra izvedli dijaki drugega, tretjega in četrtega letnika. Cilj je bil izdelati atmosfersko sondo, ki je svojo 32-kilometrsko pot v srednjo stratosfero posnela s kamero.

Čeprav so pri spustu mladi raziskovalci sondo izgubili, so jo naposled le našli. Misija je na koncu uspela, Roka Capudra pa ste izglasovali za novo Ime tedna!

''Izvedbo podobnega projekta smo videli v ZDA. Oče in sin sta na balon navezala iPhone, ta pa jima je nazaj prinesel neke posnetke. Rekli smo si, zakaj pa ne bi poskusili česa takšnega tudi na naši šoli, seveda na bolj znanstven način,'' pojasnjuje profesor fizike in vodja projekta ''Vič gre v vesolje'' Rok Capuder.

Kot je dejal v pogovoru z Miho Švaljem, na gimnaziji niso imeli posebnih težav s sponzorji, partnerji in mentorji. ''Vsi so se hitro ogreli za idejo,'' je povedal in dodal, da so bile za izvedbo projekta potrebne tri skupine dijakov.

V prvi skupini ekipe ''Vič gre v vesolje''so bili t. i. konstruktorji, ki so sondo sestavili, jo opremili z merilnimi napravami in pritrdili padalo.

Druga skupina je bila zadolžena za posamezne meritve in je v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) merila koncentracije kisika, ogljikovega dioksida, tlaka in temperature.

Tretjo skupino so sestavljali biologi, ki so pripravili ekstremofilne mikroorganizme, ki so jih skupaj s sondo poslali v nebo.

Izgubljeni balon so iskali kar tri tedne

Ko je bila sonda naposled sestavljena so raziskovalci izbrali najprimernejši dan za spust. To je bil 3. marec ob 5.00 zjutraj. Sondo, opremljeno z balonom, so poslali 31,9 kilometra visoko v zrak.

''Balon se je pri poletu zaradi zunanjega tlaka večal. Ko je dosegel maksimalno velikost je počil in naposled padel na tla. Na poti je odpovedal sledilni sistem, zato nismo vedeli, kam je sonda padla. Iskali smo jo tri tedne. Naposled jo je našel Anton Blatnik iz Hinj. Ker je bila sonda opremljena s kontaktnimi podatki, nam jo je gospod tudi vrnil,'' pripoveduje Rok Capuder.

Prvi (še neobdelani) posnetki, ki jih je posnela sonda:

Ostala kandidata za Ime tedna sta bla:

Tanja Babnik, učiteljica na Bolnišnični OŠ Ledina in organizatorica jubilejnih 20. bolnišničnih olimpijskih iger, ki je otrokom in mladostnikom s težavami gibanja vnovič omogočila enakovredno vključenost v športne aktivnosti.

Andrej Nahtigal, dobitnik priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo, ki je v svoji več kot pol stoletja trajajoči odrski ustvarjalnosti s številnimi vlogami soustvarjal vznemirljivo podobo sodobnega slovenskega gledališča.

Za poslano SMS sporočilo smo vam še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva po novem namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.

Ta ponedeljek predstavljamo Izakovo zgodbo,  ki mu je mama umrla za rakom, po njeni smrti je moral za nekaj časa celo v rejo, zdaj z brezposelnim očetom sicer živita skupaj, vendar v slabih finančnih in stanovanjskih razmerah.