Ponekod se je že uspešno uveljavila praksa posojanja avtomobila. Svojega lastnega ljudem iz sposojevalske skupnosti ali pa po principu ljubljanskega Biciklja, ko si posamezniki sposodijo avto s posebno kartico na krajih, določenih za to.

Tovrstno posojanje osebnih vozil med posamezniki – povezanimi s pomočjo spletne platforme – prihaja tudi v Slovenijo. Direktor podjetja Posodi avto Lev Piautzer pravi, da se odnos do avtomobila pri nas spreminja. Tudi zato verjame v uspeh projekta.

Sposojevalska skupnost naj bi zaživela čez mesec dni. Trenutno manjka še nekaj malenkosti na spletni strani in podrobnosti glede zavarovanja. V sistemu pa imajo prijavljenih 30 vozil lastnikov, ki so pripravljeni posoditi, in 200 posameznikov, ki bi si ta vozila izposojali.

Če jim ne bo uspelo z izposojanjem vozil, ki sicer večino časa zasedajo parkirna mesta, se bodo lotili druge različice souporabe avtomobilov – po načelu ljubljanskega Biciklja, ko so vozila na voljo na določenih krajih in na uporabo s posebno kartico.

Pri Posodi avto bodo zagotavili spletno platformo in priskrbeli zavarovanje. Zagotavljajo, da bodo sodelujoči znižali stroške upravljanja vozila, zmanjšali se bodo negativni vplivi na okolje, več ljudi se bo vozilo z javnim prevozom.

Na začetku s svojim podjetjem oz. skupnostjo želijo predvsem pokriti stroške. Zelo dolgoročno pa pričakujejo, da jim bodo trendi naklonjeni in se bodo širili tudi v druge države. V Sloveniji bodo projekt začeli v Ljubljani. Bo pa sistem, pravi Piautzer, prej ali slej na voljo povsod. Morda poleti zanimiv tudi za turiste.

Nejc Jemec