Naša ekipa, ki ustvarja nanizanko ‘Srečno ločene smeti’, se z Ekologi brez meja, ki pripravljajo projekt Očistimo Slovenijo 2012, že štiri tedne podi po Sloveniji, ustavlja na ekoloških otokih, preverja, če pravilno ločujemo odpadke, se tam srečuje s strokovnjaki, išče razlage, pojasnila in odgovore na različna vprašanja povezana z varovanjem okolja.

Tokrat se je novinarka Tatjana Pirc oglasila iz zbirnega centra odpadkov v Pamečah, katerega upravlja Komunala Slovenj Gradec. Ukvarjali smo se predvsem z odpadnim jedilnim oljem, ki nam po cvrtju ostaja v gospodinjstvih, pustni čas pa je sploh znan po mastni hrani in ocvrtih dobrotah.

Vabljeni k ogledu fotogalerije!

Fotoutrinki iz Slovenj Gradca, 22. februar 2012, ki sta jih posneli Tanja Ristič (Ekologi brez meja) in Tatjana Pirc (Val 202):
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157629064250550″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Kam torej z odpadnim jedilnim oljem?
Nikar ga ne zlivajte v straniščno školjko ali v vodovodni odtok. Odpadna jedilna olja je prepovedano mešati z drugimi odpadki, jih zlivati v kanalizacijo, v površinske vode, na ali v tla. Olje ohladite, zlijte v posodo in jo dobro zaprite. Ko se vam bo nabralo dovolj odpadnega jedilnega olja, pa ga odpeljite do najbližjega zbirnega centra odpadkov. Zbrano odpadno jedilno olje predelajo v biodiesel (v Sloveniji te industrijske predelave ni, zato večino odpadnega jedilnega olja izvažamo v države Evropske unije), koristen ostanek pri predelavi jedilnega olja pa je tudi glicerin.

O zbiranju, odvažanju in izvažanju odpadnega jedilnega olja smo se pogovarjali z vodjo službe za snovne tokove v podjetju Saubermacher Slovenija, ki je pooblaščeno za zbiranje olja na območju Lenarta in Murske Sobote. Igor Škaper nam je zaupal, da so lani zbrali 120 tisoč litrov odpadnega jedilnega olja, največ se ga je nabralo v gostinskih lokalih. Čeprav se iz gospodinjstev zbere manj olja, je zaznati pozitivni trend, ki kaže, da so pri oddajanju odpadnega jedilnega olja v zbirnih centrih gospodinjstva vsako leto odgovornejša.

V Slovenj Gradcu  nam je  direktor Komunale Slovenj Gradec Edvard Pušnik pojasnil, da je tudi pri njih vse več prebivalcev, ki prinašajo v zbirni center odpadno jedilno olje, veliko pa je še vedno takih, ki tega ne počnejo. Dodal je še, da imajo v tej občini  nov sistem ločevanja odpadkov na suho-mokro frakcijo, kar je za uporabnika enostavnejše, saj mu ni treba nositi odpadkov na ekološke otoke.

Koroška naj bi dobila svoj zbirni center marca
V zbirnem centru pa se nam je pridružil  tudi direktor nastajajočega koroškega centra za ravnanje z odpadki Ivan Plevnik, ki je povedal, da bo center začel poskusno delovati sredi marca, vse pa je odvisno od tega, če bodo pravočasno pridobili še vsa manjkajoča dovoljenja. Novi koroški center bo zelo pripomogel k reševanju problematike odlaganja in predelave odpadkov v koroški regiji, je v pogovoru za Val 202 poudaril Plevnik.

Ko bo center začel delovati, bo predelanih veliko več odpadkov. To je projekt dvanajstih občin koroške regije. Peter Cesar, predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec, ki bo organizator akcije Očistimo Slovenijo 2012 v tej občini, je dejal, da je za letošnjo akcijo Očistimo Slovenijo, katere vrhunec bo 24. marca, ko bomo poskusili v enem dnevu očistiti Slovenijo, v Slovenj Gradcu že skoraj vse pripravljeno.

Ne smetim, dobim
Zagotovo pa je obisk ekološke zasede Vala 202 in Ekologov  brez meja najbolj razveselil Vladko in Franca iz Slovenj Gradca, ki sta ravno takrat v zbirni center v Pamečah pripeljala kar nekaj košar plastenk, ki so bile napolnjene z odpadnim jedilnim oljem.

Ko se nabere kakšnih petnajst plastenk, jih odpeljemo v zbirni center,” je pojasnil Franc. Z odgovornim odnosom do okolja (olje v zbirni center vozita že nekaj let, pa tudi sicer pridno ločujeta odpadke) in s pravilnimi odgovori na vprašanja, ki jim jih je zastavljala Vanesa Kovač (Ekologi brez meja), sta si prislužila nagrado v igri Ne smetim, dobim.

Tatjana Pirc