Luka Šulić in Stjepan Hauser, mlada klasično izobražena violončelista, sta januarja 2011 na Youtube straneh objavila video, v katerem odigrata svojo predelavo pesmi Michaela Jacksona Smooth Criminal na violončelih. Pet milijonov ogledov ju je v nekaj tednih izstrelilo v globalno glasbeno-medijsko kolesje.

Ponudbe so začele deževati, nekaj mesecev kasneje sta podpisala pogodbo z založbo Sony Masterworks, izdala album priredb uspešnic kot so Welcome to the Jungle, Smells Like Teen Spirit, Use Somebody, Where the Streets Have No Name. Na njuno veliko presenečenje sta dobila tudi osebni klic Eltona Johna, s katerim sta bila pol leta zatem že na koncertni turneji.

Bliskovitemu skoku iz sveta klasične glasbe, v katerega sta z violončeloma vstopila v zgodnjem otroštvu, Luka v Mariboru, Stjepan v Puli, so sledili številni nastopi v oddajah največjih televizijskih hiš, tudi v Tonight Show with Jay Leno na ameriški mreži NBC.

Njuno ime 2Cellos postaja sinonim za energičen preplet pop-rock glasbe, ki ji, kot pravi Luka, "dajeta klasično dimenzijo skozi igranje in inštrument". Gre še za enega v nizu fenomenov tako imenovane crossover glasbe, vendar se ne postavljata v niz z Vanesso Mae, Maksimom Mrvico, godalnim kvartetom Bond, katerih glasbo označujeta za banalno.

"Ta glasba se povečini dela na poceni, kičast način, brez emocij, brez energije. To je napačna promocija klasične glasbe. Tej glasbi se prav sliši, da je narejena s ciljem na lažji način priti do denarja. Vzamejo klasično mojstrovino, ji dodajo techno beat in kopico efektov. Gre bolj za šov kot kaj drugega. Najini aranžmaji pa so tehnično precej zahtevni."

Sama sta imela drugačno idejo, da bi v glasbenem svetu namreč nekaj zares spremenila. Dober primer prepletanja glasbenih svetov je zanju ameriški violončelist kitajskega porekla Yo Yo Ma ali pa kitajski pianist Lang Lang.

Za Mstislava Rostropoviča, velikega ruskega violončelista, pravita, da je bil kralj, karizmatična osebnost. Za violončelo je v zgodovini naredil največ. To je namreč inštrument, ki je najbliže človeškemu glasu, zelo dobro izraža čustva in ima brezmejen izrazni razpon.

Nadarjena violončelista sta žela številne uspehe na mednarodnih klasičnih tekmovanjih, Luka je denimo leta 2009 zmagal na velikem evropskem tekmovanju violončelistov Lutoslawski v Varšavi. Šulić je, med drugim, študiral na Royal Academy of Music, Hauser pa na Royal Northern College of Music v Manchestru. Nastopala sta že v eminentnih dvoranah Royal Albert Hall, Wigmoure Hall, Concertgebouw, Musikverein, a sta se, pravita, največ naučila v Zagrebu oziroma na Reki.

Svet klasične glasbe, kot da jima je postal pretesen: "V klasični glasbi ni demokracije, v ničemer ni odvisna od tega, koliko ljudi jo posluša. Kariero gradiš na podlagi osebnih kontaktov z dirigenti, umetniškimi vodji."

Glasbena oprema tokratne oddaje Nedeljski gost:

  1. Smooth Criminal – 2Cellos
  2. Use Somebody - 2Cellos
  3. Where the Streets Have No Name - 2Cellos
  4. Hush Little Baby – Bobby McFerrin & Yo Yo Ma
  5. Tema iz filma Bilo je nekoč na zahodu – Yo Yo Ma & Orkester Sinfonietta iz Rima
  6. Koncert za violončelo – Antonin Dvořak (violončelo: Mstislav Rostropovič)
  7. Hey Ahab – Elton John

Mirko Štular