Oprostite, vaše življenje ne obstaja

Dušan Dim je človek, ki se je zapisal v zgodovino slovenskega rokenrola. In to ne z glasbo! Temveč z romanom, s prvencem Distorzija iz leta 2005, ki ga je štiri leta pozneje režiser Miha Hočevar predelal v čudovit televizijski film.

Telstar je vznik Distorzije na zaslonu budno spremljal, zato nikakor ni čudno, da ni ostal ravnodušen, ko je Dim konec lanskega leta izdal tretji roman. Še toliko manj ravnodušen je bil, ko je pokukal med platnice dela, ki nosi naslov “Oprostite, vaše življenje ne obstaja”! Dim je namreč vanj vmešal dve od Telstarjevih poglavitnih prvin: znanstveno fantastiko in rokenrol. Ter ob tem neverjetno število preteklih in sedanjih referenc na množično kulturo, ki so spretno vtkane v pripoved, tako da, če jih ne razbereš, delujejo kot čisti znanstvenofantastični konstrukt in žanru niti približno ne škodijo, če jih razumeš, pa ponujajo neskončno veliko zabave.

“Donatorji so se odzvali z vso naglico – po proceduri. Sprejeli so klice, se dogovorili za sestanke, pripravili nove ponudbe Identitet – vključno s supernovo kolekcijo trojni P – Pat Boone, Paul Anka, Platters. Vse so opravili bliskovito. S tubo so na različnih prehodih vstopili v klientske cone – in tedaj so izpuhteli iz geolokatorjev. Ko so se spet pojavili, je bilo prepozno, njihovi procesorji so bili že okvarjeni.” Telstar bo z veseljem prešel od besed k dejanjem. Zavrtel bo pomembnejše skladbe, ki so v romanu omenjene, postregel bo z odlomki, nanizal številne zabavne reference, orisal alegoričnost besedila in o vsem poklepetal z avtorjem Dušanom Dimom. S človekom, ki ve, kaj je to pravi rokenrol.