Bobby in Boris” je gledališka igra slovenskih avtorjev Dušana Jovanovića, Mitje Čandra in Eve Mahkovic. Te dni v ljubljanski Drami doživlja krstno izvedbo. Je dokumentarna igra o legendarnem spopadu na svetovnem šahovskem vrhu med Rusom Borisom Spaskim in Američanom Bobbyjem Fischerjem.

Pomerila sta pred štirimi desetletji, poleti leta 1972 v islandskem Reykjaviku. Spopad ni bil le šahovski, bil je dvoboj med Vzhodom in Zahodom, dvoboj za prestiž med blokovskima velesilama, primerljiv z vesoljsko ali oboroževalno tekmo, v katerega so neposredno posegali tudi politični vrhovi.

Uprizoritev mitskega šahovskega spopada stoletja je režiral Dušan Jovanović, Borisa Spaskega upodablja Igor Samobor, Bobbyja Fischerja pa Aljaž Jovanović. Bogato je rekonstruirano tudi zakulisno politično in medijsko dogajanje, bodisi v živih likih na odru ali z režiranimi videoposnetki, v katerih je seveda tudi precej fikcije. Koliko je dokumentarnega in koliko izmišljenega, postaja ob visoki mitski masi dogodka nepomembno. Pomembna sta igra in način, na katerega so jo igrali.

Telstar bo postregel s pripovedmi ustvarjalcev, z zvočnimi odlomki iz predstave, z glasbo Davorja Rocca in seveda z resničnimi dejstvi o dvoboju, ki je potekal dva meseca pred očmi vse svetovne javnosti. Kadar se v mitu srečata resničnost in njena umetniška interpretacija, je pač Telstar vselej zraven.

Jure Longyka