Proti etru, spet ta dež

Proti etru: Lela B. Njatin

lela-b-njatin-1-664×1024
Lela B. Njatin
foto: Lela B. Njatin

Gostja oddaje Proti etru spet ta dež bo pisateljica in umetnica Lela B. Njatin.

Te dni je išla njena pravljica Zakaj je babica jezna, domišlijska pripoved o veliki ljubezni med babico medvedko in vnučki v Medvedjem gozdu. Toda, zakaj je babičina domišlija kar naenkrat, začela prehitevati domišlijo obeh vnučkov, zakaj babica govori zgodbe, ki se naključno prepletajo z igro otrok. Babica Meda se spreminja zaradi demence, ki se neopazno priplazi, toda vse težave, ki se pojavijo, rešuje ljubezen in srčni odnos vseh članov družine do babice.

V večeru med 19:30 in 21:00 se bo Nina Zagoričnik srečala z različnimi ustvarjalci gledališča, ki so pripotovali v Ljubljano, da bi nazdravili uspešnemu letu Mini Teatra, ki na istem odru uprizarja gledališke igre za vse generacije.

V Trstu se s filmom Majke/Majki, makedonskega režiserja Milčeta Mančevskega, začenja Mednarodni filmski festival, ki druži predvsem avtorje Srednje in Vhodne Evrope. Festival bo zaključil film Odhajanje, edini film, ki ga je posnel dolgoletni češki predsednik, pisatelja in dramatik, velik mislec in sineast Vaclav Havel.

V Beogradu bodo proslavili 40 obletnico beograjskega filmskega festivala FEST, ki so ga nekoč obiskale vse glavne holivudske zvezde. O tem govori tudi film Cinema Komunisto, ki ga bo v 2. februarja v Kinodvoru predstavila beograjska mlada avtorica Mila Turajlić.

Gre za kolaž prizorov iz pozabljenih jugoslovanskih filmov, arhivske posnetke ter ekskluzivne intervjuje, ki pripovedujejo zgodbo o vzponu in padcu ‘Hollywooda vzhoda’ in o ustvarjanju mita o Jugoslaviji na filmskem platnu. Prvenec mlade srbske režiserke je hkrati tudi zgodba o državi, ki ne obstaja več, razen v filmu.

Izvedeli pa bomo tudi, kateri slovenski film so v post-produkciji in jih bomo v tem ali naslednjem letu videli na filmskih platnih.