Prostovoljec že več kot 60 let, zadnjih pet let pa je tudi vodja ambulante Pro Bono, "kamor ne prihajajo le brezdomci in prosilci za azil, temveč tudi podjetniki".

Človek, ki prejema takšna priznanja, je seveda globoko prizadet, globoko ga pretresajo ukrepi ljudi, ki so mu priznali, da dela nekaj koristnega. Hvala vam za to izredno priznanje, hvala vsem, ki ste sodelovali pri tem, predvsem pa hvala vsem mojim sodelavcev v ambulanti, ker imamo okoli 39 zdravnikov, da pomagajo ljudem, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja in na žalost jih je vedno več, jim pomagamo, da dobijo tisto najnujnejše, kar potrebujejo za življenje. Prav lepa hvala za to izredno priznanje,” je ob prejemu že naziva  za Ime leta 2011 dejal dr. Aleksander Doplihar, ki je prostovoljec že več kot 60 let, zadnjih pet let pa je vodja ambulante Pro Bono.

Družinama, ki sta jima pomagala Val 202 in Bauhaus, lahko pomagate tudi vi (klikni na povezavo)!

Ko je pred razglasitvijo Imena leta 2011 Danila Hradil Kuplen znova spregovorila z vsemi dvanajstimi Imeni meseca, je dr. Aleksander Doplihar priznal, da pri svojem delu namalokrat občuti nemoč. To se zgodi predvsem takrat, ”ko je zdravje iskalca že tako okvarjeno, da ni več sposoben samostojno živeti in bi ga morali nekam namestiti.  Že deset let se borimo z vlado, da bi ustanovili nek azil, kamor bi te bolnike, nesposobne za samostojno življenje, nesposobne za življenje naprej na ulici, nekam dali, kjer bi preživeli človeku dostojne zadnje dni.

A kot je na prireditvi v Centru urbane kulture Kino Šiška dejala njegova soproga, je življenje z osebo, ki svoje življenje razdaja drugim ”prav posebna izkušnja”. Če bi se kar naenkrat začel posvečati le njej, kot je namignil voditelj prireditve Andrej Karoli, bi bilo to tudi za njo ”nekaj posebnega, česar nisem vajena”. Dr. Andrej Doplihar je postal že deveto Ime leta Vala 202!.

Pogovore z vsemi dvanajstimi Imeni meseca kot pregled preteklih Imen leta lahko poslušate tukaj!

Ime leta v znamenju dobrodelnosti
Tudi letošnja razglasitev Imena leta 2011 je bila v znamenju dobrodelnosti. Val 202 je skupaj s pokroviteljem prireditve Bauhausom polepšal praznike dvema družinama. Prva družina je prejela denarno pomoč v višini 5.000 eurov, druga družina pa material v isti vrednosti za pokritje nove strehe – družinama v stiski lahko pomagate tudi vi, več informacij dobite s klikom na posamezno družino.  Bon z omenjenim zneskom je v imenu obeh družin sprejela Anita Ogulin iz Zveza prijateljev Mladine, ki ji ”največ otrok v Sloveniji pravi teta Anita”, kot jo je naslovil Andrej Karoli.

 

Ne delamo si iluzij, da s takšno akcijo, da ne rečem gesto, rešimo življenjsko situacijo kogarkoli, da ne rečem, da rešimo življenje. Če pa smo pomagali dvema družinama, ali olajšali življenje dvema družinama, smo deloma že izpolnili svoj cilj. Deloma pravim, ker se mi zdi, da je drugi del morda celo pomembnejši, da slovenski javnosti povemo, pokažemo, deloma na simbolni deloma na konkretni ravni, kako pomembna in kako potrebna je solidarnost v naši družbi, v teh časih še posebej,” pa je na prireditvi dejal odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular.

Vsi, ki ste zamudili prenos prireditve v živo, jo lahko poslušate v pripetem posnetku ali pa si ogledate fotogalerijo (foto: Alan Orlič):

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628513616021″ type=”gallery” photos_per_row=”6″ captions=”on” descriptions=”on”]

Val 202