Pikapolonca, slovenska restavracija na Japonskem

Igor Leiler pred restavracijo v Kjotu. (Foto: Luka Hvalc)

Igor Leiler pred restavracijo v Kjotu. (Foto: Luka Hvalc)

Ljubljančan Igor Leiler  živi na obrobju Kjota, zgodovinskega japonskega mesta, znanega po gejšah in številnih templjih. Pred desetletjem je odprl prvo in edino slovensko restavracijo na Japonskem, ki jo je poimenoval Pikapolonca.

V nekdanji dnevni sobi družinske hiše lahko sprejme 15 gostov, ki jim ponuja 40 tradicionalnih slovenskih jedi iz vseh naših pokrajin.

Prav vse jedi v miniaturni kuhinji pripravlja sam, za strežbo v nekdanji družinski dnevni sobi pa skrbi njegova žena. Japonci imajo najraje krvavice in prekmursko gibanico, Leiler pa v restavraciji, opremljeni s panjskimi končnicami, toči tudi slovenska vina.

Pred zadnjimi pripravami na silvestrovanje je predstavil japonsko-slovenski praznični jedilnik …

Fotoreportaža:

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628639563203″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

Igor Leiler je na Japonsko prišel leta 1978. “Bil sem v rahlem zen obdobju, malo sem meditiral, kasneje pa magistriral in doktoriral iz teoretične ekologije. Ukvarjal sem se z računalniškimi igricami, ko je podjetje propadlo, pa sem se odločil, da bom kuhal.”  

Japonci so navdušeni nad slovenskimi okusi, pa tudi Igor Leiler po 33-ih letih življenja v Kjotu vedno znova ugotavlja, da je slovenska hrana odlična, čeprav japonska kuhinja velja za eno boljših in unikatnejših v svetovnem merilu.

Več o slovenski restavraciji na Japonskem tudi na blogu Luke Hvalca in na spletni strani Pikapolonce. Igor Leiler ima tudi svoj račun na Twitterju.

Video: Igor Leiler o imenu njegove restavracije.