Ime tedna: Igor Muševič

Dr. Igor Muševič

Dr. Igor Muševič

Profesor na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko dr. Igor Muševič, ki ste ga izglasovali za Ime tedna, pa je dobitnik številnih nagrad in priznanj. A naziv Mentor leta 2011, ki mu ga je podelilo Društvo mladih raziskovalcev Slovenije za delo pri prenosu znanja in izkušenj na mlajše generacije znanstvenikov in raziskovalcev, sprejema kot veliko čast.

Kot je dejal dr. Muševič v pogovoru z Danilo Hradil Kuplen, mora imeti človek lastnost, ”da zapletene stvari pove na enostaven način, prirojeno. Pa tudi žilico za to, da zna voditi mladega človeka v znanosti v pravo smer. V znanosti je dosti neznanega in vloga mentorja je, da pomaga mlademu človeku, da se ta znajde pri svojem znanstvenemu delu.

Dobitnik naziva Mentor leta 2011 je tudi priznal, da je strog profesor in mentor. Celo eden bolj strogih na Fakulteti za matematiko in fiziko. ”Avtoriteto si pridobiš ali pa si je ne pridobiš, to ni nekaj, kar pridobiš z dekretom. Jaz vem, da sem strog, a takšen pač sem. Od sebe in od drugih, ki ta posel opravljajo, zahtevam, da to počnejo po svojih najboljših močeh. To je moj pristop k delu nasploh.”

Kot je dejal dr. Muševič, je imel tudi sam izjemnega mentorja. Letos preminuli fizik in akademik dr. Robert Blinc je dr. Muševiča naučil, ”kako se v znanosti dela, kako je treba delati, kakšni so cilji in kako to tudi povemo javnosti.”

Dr. Igor Muševič, ki ga lahko izglasujete tudi za Ime decembra,  je pri svojem delu opazil, da se generacije študentov precej razlikujejo od tistih izpred nekaj let. ”Vidim, da so danes študentje bolj usmerjeni v kariero in v poklic, kot je bilo to v naših časih, s tem mislim na osemdeseta leta. Opažam pa, da je bilo enako takrat, ko sem bil jaz študent – in to dejstvo me vedno znova vznejevolji -, da naše srednje in osnovne šole vzgajajo ljudi, ki ne sprašujejo, ki ne dvomijo. To vedno znova doživljam pri predavanjih kot pomanjkljivost, v primerjavi z recimo študenti v tujini. To je vcepljen strah, da so vprašanja neumna. A v fiziki ni neumnih vprašanj, ta so bila vedno gonilo znanosti.”

Preostali kandidati so bili:

Vanda Remškar Pirc, predsednica usklajevalnega odbora za izvajanje Evropskega leta prostovoljstva 2011, ki je s sodelavci skozi vse leto vidno skrbela za promocijo dobrih del in prostovoljstva pri nas.

Vlado Kreslin, glasbenik, ki je tradicionalni prednovoletni nastop v ljubljanskem Cankarjevem domu v družbi domačih in tujih glasbenikov zaznamoval z dvojnim jubilejem, s 50. koncertom v 20-ih letih.

Mitja Okorn, režiser filma Pisma svetega Nikolaja, ki so ga premierno zavrteli v Sloveniji, na Poljskem pa si ga je ogledalo že več kot 1,8 milijona gledalcev, kar ga uvršča na deseto mesto najbolj gledanih poljskih filmov zadnjih 30 let.

Meta Hočevar, gledališka ustvarjalka in utemeljiteljica sodobne slovenske gledališke scenografije, ki je prejela nagrado za življenjsko delo vizualne ustvarjalnosti Trend.