Foto: Savinjski želodec v breznu

Nenavadna predpraznična zgodba se je danes odvijala v bližini smučišča na Golteh. V kraškem breznu so našli 40 kilogramov Savinjskega želodca, ki so ga zaradi nevarnosti onesnaženja vode odstranili jamarji.

Kot so nam pojasnili v šaleško-koroškem jamarskem klubu “Speleos Siga”, so 40 kilogramov pokvarjenega Savinjskega želodca našli v Šumečkem breznu na Golteh.

Kot nam je povedala Mateja Mazgan, članica jamarskega društva, so se njihovi člani dopoldne spustili v 18 metrov globoko brezno in odstranili nenavaden odpadek.

“Na srečo je mrzlo, a je bil vonj vseeno neprijeten. Ni nam popolnoma jasno, zakaj bi nekdo v težko dostopno brezno vrgel zelo drago suho mesnino, a očitno se je kateremu izmed kmetov ponesrečila izdelava Savinjskega želodca. To pa je v teh krajih kar sramotno,” je povedala Mateja Mazgan.

Vrednost 40 kilogramov Savinjskega želodca je med dva do tri tisoč evri. Na območju smučišča Golte je kraški svet s številnimi jamami in brezni. Zakonitosti pretakanja vode na kraških terenih so drugačne,  ker voda hitreje pronica skozi kamnino in se ne očisti toliko.

“Ocenjujemo, da je bila mesnina v breznu kakšne tri mesece. Če odpadka ne bi odstranili, bi lahko prišlo do onesnaženja vode, blizu je namreč tudi zbiralnik vode,” pravi Mateja Mazgan.

Čiščenje brezen je pogosto lahko precej zahtevno in nevarno – tudi za zdravje, saj jamarji v breznih najdejo različno mrhovino ter tudi neeksplodirana bojna sredstva.

“Poleg tega je čiščenje tudi tehnično lahko pogosto zelo zahtevno. So pa brezna ravno tiste točke, kamor ljudje najraje odvržejo smeti in mislijo, da jih nihče ne bo našel.”

FOTOGALERIJA: 

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157628548912203″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]