Ko smo tako zelo zrasli, je šlo to sigurno starim, etabliranim političnim strankam v nos: ”Zdaj pa kar eni pridejo in v nekaj tednih bi kar zmagali na volitvah.” Prepričan sem, da so začeli kot rudarji kopati po naši zgodovini, ampak sem ponosen, da v vsem tem času niso odkrili pri nobenem od nas, nobenega suma nezakonitosti, nobenega kazenskega postopka, nobene povezave s kakšnimi klientelističnimi ali drugačnimi omrežje,” je dejal v pogovoru z Damjanom Zorcem Gregor Virant, vodja Državljanske liste Gregorja Viranta.

 

Na koliko glasov računate v nedeljo?
To je zelo nehvaležno vprašanje. Računamo na dober rezultat, na dobro podporo, ker imamo dober program in dobro ekipo. Računamo, da bomo relevanten faktor. To je pomembno, ker se znova čuti polarizacija. Včeraj so se t. i. desne stranke dobile v okviru Zbora za republiko in so zaprle politični prostor in spet se delimo na desne in leve. Mi želimo to presegati, zato sem prepričan, da nam bodo ljudje naklonili kar precej podpore.

 

Pa reciva po kmečko, več kot deset odstotkov ali manj?
No, seveda več, precej več.

Je to želja ali realnost?
Želja na vsak način gre še mnogo mnogo višje. Mislim, da bo tudi realnost zelo zelo blizu temu, zlasti ko gledam trende teh zadnjih dveh dni in ker je pred nami še nekaj zanimivih soočanj, kjer bomo imeli še možnost predstaviti, kdo smo in kaj pravzaprav ponujamo. Mislim, da bo rezultat dober. Zanesljivo bomo zelo zelo pomemben dejavnik pri oblikovanju koalicij, ampak še enkrat poudarjam, ne za vsako ceno.

Gregor Virant je v intervjuju za Volitve 2011 poudaril, da si v novem mandatu želi ”kompetentno slovensko vlado”, ki bi bila ”vlada strokovnjakov”. V ta namen je Državljanska lista Gregorja Viranta že določila pet ministrov, ki bi vodili po njihovem mnenju pomembne resorje. Ti resorji pa so, ministsrstvo za finance, gospodarstvo, zdravje ter zunanje in notranje ministrstvo.

Med prioritetami njihovega programa je Virant poudaril javno zdravstvo, kjer bi zmanjševali stroške tako, ”da se ne zniža standard pridobljenih pravic in da bi dvigovali kakovost  zdravstvenih storitev.” Virant bi pri tem vztrajali, ”da se v nobeni zdravstveni ustanovi ne sme čakati več kot 15 min.”

Prav tako je izpostavil pomen javne uprave in enotnega plačnega sistema. ”Ta bo ohranjen, v določenih točkah ga bomo fleksibilizirali. Dali bomo več možnosti menedžerjem, da bodo nagrajevali tiste, ki so nadpovprečno uspešni in sankcionirajo tiste, ki delajo slabo in ne dosegajo pričakovanih rezultatov. Glede znižanja plač pa posebej poudarjam, da ne gre za znižanje plač, ampak za znižanje obsega denarja za plače, predvsem znižanja števila zaposlenih.”

 

Damjan Zorc