Aktualno

Pikapolonica, invazija (ne)sreče

Foto: Flickr

Da se topli dnevi počasi poslavljajo, smo nekateri v živo videli včeraj, ko so pročelja naših hiš spet zasedli mali žužki, ki pa niso pikapolonice in NE prinašajo sreče. Iščejo le prezimovališča. O njih smo na Valu 202 že govorili.

Včasih so dejali, da je velika sreča, če ti na roki pristane pikapolonica. Ko odleti s prsta, pa moraš hitro teči za njo, da ujameš pravega ali pravo. Danes ni več tako. Pa ne, da so se “pokvarile” polonice. Spet je imel prste vmes človek.
V zahodnoevropskih državah so pred leti odobrili uporabo harlekinske polonice v rastlinjakih, kot biološko kontrolo uši. Polonice pa so od tam odletele po svoje in ta azijska, tuja invazivna vrsta, se zdaj širi sama.

Pri nas so jo prvič zasledili leta 2008 v okolici Maribora, danes pa je razširjena po celotni Sloveniji. Docent doktor Al Vrezec, znanstveni sodelavec z Nacionalnega inštituta za biologijo, je povedal, da zaradi nje izginjajo naše polonice, predvsem dvopikčasta in sedempikčasta, saj se polonice plenijo med seboj. “Verjetno je, ni pa to še dobro raziskano, pri nas sploh ne. Na temo te polonice ni bilo narejenih še nobenih raziskav. Verjetno pa plenijo ličinke drugih polonic in tako zmanjšujejo njihovo število,” pravi Vrezec.

Nad polonice s sesanjem
Zadnje čase pa se morda komu zdi, da bi te harlekinske polonice, hotele opleniti tudi kakšno hišo. Polonice namreč prezimujejo kot odrasle živali in ravno v tem času iščejo zatočišča. Na prezimovališčih se lahko zberejo v velikem številu in za harlekinske, so hiše eno bolj ugodnih prezimovališč.

Nadležne so predvsem zaradi izločka, za katerega obstajajo domneve, da lahko povzroča alergične reakcije. “V Ameriki je to že velik problem, ker se te polonice skrijejo v grozdje. Ko to grozdje oberejo in stisnejo, seveda spustijo to tekočino, vino pa dobi nek trpek okus in je praktično neuporabno. Tega za zdaj pri nas še nismo opazili, je pa velika verjetnost, da bo do tega prišlo, ker je vrsta že zelo pogosta in številčna,” je še dodal Vrezec.

Če so vam polonice zasedle omet, špranje v oknih in prostore v hiši, znanstveni sodelavec z Nacionalnega inštituta za biologijo svetuje, da se jih najlažje rešite s sesanjem. In čeprav vraža pravi, da polonice ne smeš odgnati in tudi ne uničiti, če sede na kaj tvojega, v teh primerih ne boste ob srečo. Najbolje bi bilo, če bi se lahko znebili vseh tujih, invazivnih vrst in harlekinska polonica je med njimi. S tem bi imele naše polonice več sreče in če kaj daste na take in drugačne vraže, bi bilo te potem več tudi za nas.