Slaviša Stojanovič: “Kot igralec sem zamudil take priložnosti!”

Potem, ko sta NZS in Matjaž Kek v ponedeljek zjutraj sporazumno prekinila sodelovanje, se je že nekaj ur zatem v slovenski reprezentanci začelo obdobje selektorja Slaviše Stojanovića, ki ga je na pobudo predsednika Aleksandra Čeferina na seji potrdil izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije:

41-letni Stojanović se je s Čeferinom dogovoril za sodelovanje v kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo 2014 z avtomatskim podaljšanjem pogodbe v primeru uvrstitve na SP v Braziliji. Takoj po predstavitvi se je z njim pogovoril Luka Petrič.

Slaviša Stojanović, ki bo po Zdenku Verdeniku, Bojanu Prašnikarju, Srečku Katancu, Branku Oblaku in Keku šesti selektor slovenske izbrane vrste, je kot branilec nekdaj igral za Slovan, Ljubljano, Celje in Vevče. Trenersko kariero začel leta 1998, ko je v Slovanu prevzel vodenje mladinskih vrst. Tri leta pozneje se je preselil k drugoligašu Livarju, poleti leta 2002 pa je postal trener takrat še drugoligaša Domžal, s katerim je pozneje osvojil dva naslova državnih prvakov, dvakrat je bil podprvak, enkrat pa je osvojil superpokal.

Zadnja trenerska postaja v Sloveniji je bilo Celje, ki ga je po eni sezoni zaradi neurejenih razmer v klubu zapustil. Nazadnje je Stojanović od leta 2009 do septembra letos deloval v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil pomočnik selektorja Srečka Katanca.

Prvič se bo javnosti v novi vlogi predstavil 15. novembra v Stožicah proti ZDA, Slovenijo od septembra 2012 dalje čaka nastop v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, kamor se bo skušala prebiti iz skupine E, v kateri so še Norveška, Švica, Albanija, Ciper in Islandija. Reprezentanca bo še naprej igrala tako v Ljubljani kot Mariboru, pripravljalno središče – tako Stojanović in Čeferin – pa ostaja Kidričevo.