Dvig cen barvnih kovin na tržišču spodbuja zbiralce, tudi takšne, ki ne upoštevajo pravil, k  zbiranju in prodaji kovin. Pri tem se nekateri lotijo celo kulturni spomenikov. Ukradejo jih, razrežejo in prodajo na črnem trgu oz. pri prodajalcih na črno.

Foto: dinos.si

Kristijan Mlinar, član uprave v družbi za pripravo sekundarnih surovin Dinos, je v pogovoru z Marjanom Jermanom pojasnil, da tatovi spomenikov ponavadi ne izročijo slovenskemu predelovalcu. Tudi če so spomenik razrezali, so ga po “postopkih za nerazpoznavnost spomenika” prepeljali na tuje trge.

To nelegalno trgovino na nek način spodbuja tudi naša zakonodaja. Legalni odkupovalci od uvedbe dohodnine odkupijo petdeset odstotkov manj teh surovin. Vsakdo, ki proda zgolj kilogram določene kovine, mora od tega namreč plačati davčne obveznosti.

To pa je zadosten razlog, da se manjši prodajalci, zbiratelji kovin obrnejo na črni trg, kjer jih niče ne vpraša za izvor. Pomembna je samo teža. In to je idealna pot za prodajo ukradenega blaga.

Kristijan Mlinar pojasnjuje, da so črni trg na tem področju “posamezniki in določena podjetja, ki brez kakršnihkoli dovoljenj in urejenih skladišč in pa brez spoštovanja računovodskih standardov poslujejo z gotovino pri odkupu barvnih kovin,” ki končajo predvsem v Italiji in Avstriji.

Za izboljšanje razmer, bi bilo treba izboljšati okoljsko inšpekcijo in poostriti nadzor nad izdajo okoljevarstvenih dovoljenj za opravljanje dejavnosti z odpadki, še dodaja Mlinar.

Član uprave Dinosa Damijan Tkalec pravi, da so skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije opravili analizo, v kateri so ugotovili, da imamo “v primerjavi s tujino dokaj unikaten sistem obdavčenja prinosnikov izrabljenega materiala. Pri nas je praktčino vsak, ki pripelje na Dinos, obdavčen z dohodnino.”

Po besedah Tkalca lahko v Avstriji vsakdo prinese za 700 evrov materiala, ne da bi bil obdavčen. V Nemčiji prinosniki prinašajo material v podjetja, kjer imajo enak postopek kot pri nas – identifikacija z davčno številko, osebno izkaznico. “Vendar jih ne preverjajo dnevno. Pri nas morajo Dinos in ostala podjetja dnevno sporočati davčni upravi vse prinosnike in zneske, ki so jih prejeli za material. Na ta način jih odganjaš od uradnih zbiralcev in jih preusmerjaš na črne trge.”

Nejc Jemec