Tomaž Purkart

Tomaž Purkart

Glasbeni urednik v glasbenem uredništvu Vala 202, urednik in voditelj oddaje Glasba Svetov vsako soboto ob 22.30. Njegovo načelo je: V miru se bolje dela in več naredi.

Glasba svetov

Mesec po razglasitvi dobitnikov letošnjih grammyjev smo podrobneje pogledali osem kategorij, ki so tako ali drugače povezane s sodobno etno- in folkglasbo. Caetano Veloso, Gilberto Gil, Yo Yo Ma, Anoushka Shankar, Gaby Moreno, Ile, Jose Lugo, Ziggy Marley, Rebellion, Soja in Fantastic Negrito pa so izvajalci, katerih glasbo ste slišali.

Glasba svetov

Istanbulski psihadelični folkloristi Baba Zula bodo ta petek objavili zbirko minulega dvajsetletnega ustvarjanja v prav posebni, dub izvedbi. V oddaji pa bo zanimivo slišati tudi kolumbijski dvojec El Leopardo, ki bodo na isti dan pri isti založbi Glitterbeat records objavili istoimenski single.

Glasba svetov

Sproščeno proti novemu letu vas bodo popeljali plesni ritmi afriškega združenja L’Afrique en mouvement, ki deluje v Parizu. Gre za društvo, ki združuje kulture vseh afriških držav, ki so bile svoj čas francoske kolonije. Nocojšnja glasba pa prihaja v glavnem iz Slonokoščene obale, Zelenortskega otočja, Konga, Nigerije in St.Denija, mesteca na otoku Reunion.

Glasba svetov

Norveško glasbenico Runahild Kvitbjarkan Fjorgynsdottir poznamo pod umetniškim imenom Eliwagar. Dosti manj mističen je v Seattlu rojeni Kishi Bashi. V oddaji pa boste slišali še duet učiteljice kundalini joge Kwali Kumara in new age glasbenika Peta Ardrona.  

Glasba svetov

V oddaji boste lahko poslušali posnetek koncerta zasedbe Egyptian Project, ki je letos julija nastopila na Blejski promenadi. Nova oblika fuzije tradicionalne egiptovske godbe in sodobnih elektronskih zvokov trip hopa in hip hopa je presenetila celotno občinstvo 26. Festivala Okarina.

Glasba svetov

Temperament črnega morja, kultura otomanskega imperija s pridihom grške in romanske eklektike in vplivi glasbe zahodne Evrope. Če nad vse našteto dodamo še kri in meso anatolskih korenin, dobimo tokratno gostjo oddaje Glasba svetov, Gaye Su Akyol. Alternativna tekstopiska in pevka prihaja iz Istanbula, kjer bo v petek 11.11. izšel tudi njen novi album Hologram […]

Glasba svetov

Nekdanji član zasedbe Calexico Sergio Mendoza je z novo zasedbo Orkesta Mendoza posnel prvenec ¡Vamos a guarachar!. Svoj deveti avdio nosilec pa so izdali istanbulski psihedelični folk ansambel Baba Zula.    

Glasba svetov

Predvajali smo posnetek koncerta Katje Šulc, ki ga je imela v okviru Druge godbe 26. maja letos v Menzi pri Koritu. Predstavila je svoj zadnji odličen izdelek, album Kamlisajlan. Sledi glasba danske kantavtorice Agnes Obel, za konec oddaje pa še simfonija postdigitalne dobe, ki jo ustvarja kalifornijski glasbenik Joshua Penman, poznamo ga pod vzdevkom Akara. […]

Stran 1 od 712345...Zadnja »