3456×567=_________________

Eno osnovnih matematičnih znanj otrok je poštevanka, ki naj bi se je naučili do osmega leta starosti. Klasične metode učenja se večkrat izkažejo za manj učinkovite.

Zdaj je na voljo tudi posebna mobilna igra, katere avtorji verjamejo, da je lahko poštevanka tudi poslovni uspeh. (več …)

Je 100-odstotni predujem upravičen?

Foto: Bobo

Foto: Bobo

Pisalo nam je več poslušalcev, ki imajo težave z reklamacijami obrtniških storitev, nekateri so plačali celo 100-odstotni predujem.

“Obrtnik je še pred montažo zahteval plačilo celotne storitve. To se mi zdi popolnoma nesprejemljivo, tudi sama plače ne dobim vnaprej, poleg tega ne vem, kako kakovostno bo delo opravljeno,” meni poslušalka.

Zakaj bi sploh morali plačevati vnaprej?

(več …)

Bolj star, bolj … normalen voznik?

Voznica in inštruktor varne vožnje. Foto: Simona Habič

Voznica in inštruktor varne vožnje. Foto: Simona Habič

Kakšen voznik postajate z leti? Starejši, zavedajoč se lastnih pomanjkljivosti pozornejši, odgovoren, nedeljski, dinamičnejši, previdnejši, boljši – to je le nekaj odgovorov zbranih na naših družabnih omrežjih.

Statistika govori, da je vedno več voznikov starejših. V sklopu oddaj Vozim 202  bi jih radi spodbudili, jim ponudili možnost, da se preizkusijo v vožnji, jim predstavili kopico sistemov in pomagal v modernih avtomobilih, ki olajšajo manevriranje, izboljšajo počutje med vožnjo, seveda tudi povečujejo varnost zanje, za potnike, za druge udeležence.

(več …)

Bo rafte odplaknila narava ali predpisi?

Foto: Bobo

Foto: Bobo

Med adrenalinskimi športi v Sloveniji izstopa rafting, ki ga skušamo spraviti v red že vsaj dve desetletji. Občasne smrtne žrtve razkrivajo vse težave , ki se pri tem pojavljajo: od tržnega nadzora nad ponudniki splavarjenj do varnostnega stanja rek, usposobljenosti vodnikov in razsodnosti samih raftarjev.

Tudi najboljši pravilniki namreč ob moči narave zbledijo, naša obsedenost z ničelnim tveganjem pa noče upoštevati neljubega dejstva, da je  živeti še vedno smrtno nevarno … (več …)

Ljubljana malo drugače. Posebno.

Foto: Bobo

foto: Bobo

Na pot po Ljubljani smo se odpravili z osebami s posebnimi potrebami. Odkrivali smo, kam in kako nas lahko zanese pot po prestolnici, kaj vse in kako lahko doživijo tisti s senzornimi ovirami, pa slepi, gluhi in fizično ovirani.

Ste vedeli, da ima Center urbane kulture Kino Šiška v dvoranah indukcijske zanke za naglušne, v poslopju dvigalo in prilagojene sanitarije, za orientacijo slepih in slabovidnih pa bodo poskrbeli tudi s tipalnimi (taktilnimi) tablami? Arhitekturno dostopno sta postala tudi lutkovno gledališče in Mestno gledališče ljubljansko.

Vroči mikrofon: Kdaj plačilo dejanske porabe?

Delilnik toploteKurilna sezona se je končala. Tisti, ki so za toploto plačali manj, kot v preteklosti, si za razliko od tistih, ki se jim je račun povečal tudi do štirikrat, sprememb delitve stroškov in novih koeficientov ne želijo.

Kdaj bomo dejansko plačali toliko, kolikor porabimo? Sploh po tem, ko smo morali obvezno vgraditi merilnike in vpeljati delilnike?

Nove metode v rehabilitaciji

Človek ni samo biološki stroj, ki ga lahko popraviš, tako da mu obnoviš ali zamenjaš dele, ampak je oseba z interesi, hobiji, službo in osebnostjo. Osebe po težkih telesnih poškodbah in boleznih živčevja namreč poleg fizioterapije in razgibavanja potrebujejo tudi psihološko obravnavo in tehnološko podporo za lažje življenje. Trendi moderne rehabilitacije so predvsem v celostni fizični in psihološki obravnavi človeka, čemur se je doslej posvečalo premalo pozornosti.

Profesor Luigi Tesio, priznani italijanski strokovnjak in profesor fizikalne in rehabilitacijske medicine ter vodja oddelka za nevrorehabilitacijske znanosti na Instituto Auxologico Italiano v Milanu pravi, da gredo nove smernice moderne rehabilitacija ravno v smeri razumevanja človeka in njegovih reakcij na zdravljenje:

Rehabilitacija ima sicer temelje v bioloških znanostih- nevrologiji, ortopediji, anatomiji in biologiji, vendar je najbolj pomemben cilj našega dela predvsem v opazovanju obnašanja in gibanja osebe.(več …)