Sašo Dolenc

Sašo Dolenc

Sodelavec Frekvence X, četrtki ob 17:10. Fizik in filozof. Sodelavec Inštituta za kriminologijo. Urednik Kvarkadabre, internetnega časopisa za tolmačenje znanosti.

Cepljenje kot dosežek, pravica in dolžnost

Lahko napovedana zaostritev zakonodaje o cepljenju v Sloveniji prinese pozitivne ali stranske učinke? Kakšno vlogo imata pri skrbi za splošno zdravje svobodna volja in individualizem?

Kako se širijo nalezljive bolezni

Nekje v Sloveniji obiskuje vrtec 100 necepljenih otrok. Kaj bi se zgodilo, če med otroke zaide virus ošpic?

Pandemije: Smrtonosna španka

To je zgodba o največjem bioteroristu na svetu, naravi! Kaj se lahko sto let po izbruhu španske gripe naučimo o pandemijah sedanjosti in prihodnosti?

Recept za uspešnico

Raziskujemo formule za uspeh tako v umetnosti kot tudi v raziskovalno-znanstveni sferi in celo v politiki. Analiziramo razmerja med novim in poznanim, med formo in vsebino

Kako se rodi vremenska napoved?

Da nastane vremenska napoved, ni dovolj le pogled v nebo. Za sodobne vremenske napovedi je treba dobiti velikanske količine podatkov. Te potem analizirajo izjemno zmogljivi […]

PODKAST: Bakterije so lahko ključ do sreče in zdravja

Slovenski biologi so odkrili, da imajo bakterije vpliv na razmnoževanje pajkov. Kako vplivajo na vedenje drugih živali? Je lahko morda od bakterij celo odvisno vedenje ljudi?

Vladavina prepričevalcev

Kako prepoznati prepričevalske trike in kako se z njimi konstruktivno soočati?

INFOGRAFIKA: Dobrodošli v antropocenu!

Če bi lahko vso zemeljsko starost stlačili v 24 ur, potem bi ljudje obstajali le zadnjih 75 sekund. A to je bilo dovolj, da smo se preoblikovali v geološko silo.

PODCAST: Skrivnost vzpona in zatona Iskre Delte

Kako je sredi Ljubljane nastal zametek kitajskega interneta

PODKAST: Moč nevednosti in negotovosti

Negotovost begunske krize in terorističnih napadov vodi k stereotipom in ekstremizmom