Preverjamo, kakšni so po devetih mesecih učinki novele, ki naj bi pripomogla k povečanju financiranja športnih organizacij

Preverjamo, kakšni so po devetih mesecih učinki novele, ki naj bi pripomogla k povečanju financiranja športnih organizacij

Lani, sredi junija, je državni zbor sprejel novelo Zakona o omejevanju porabe alkohola, ki organizatorjem športnih prireditev omogoča prodajo alkoholnih pijač z manj kot 15 volumenskimi odstotki alkohola. Za to dejavnost morajo organizatorji prireditev pridobiti posebno dovoljenje, ki je veljavno leto dni. Tako piše v noveli, ki naj bi predvsem športnim organizacijam prinesla dodaten vir zaslužka.

Pustimo ob strani kako je do uveljavitve  predloga zakona o spremembah zakona o omejevanju porabe alkohola, že sam naziv je zelo zapleten, sploh prišlo. Vložila ga je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem, ki je pred tem leta 2015 že poskusil s predlogom, a po mnenju državnega zbora ni bil primeren za nadaljnjo obravnavo. Ali je v ozadju tudi prestop poslanca, nekdanjega predsednika košarkarskega kluba Olimpija,  iz Zavezništva Alenke Bratušek v stranko modernega centra? Na to vprašanje si lahko odgovorite sami, je pa dejstvo, da razen poslancev, ki so predlog v drugo sprejeli, ni bilo veliko tistih, ki bi ga podpirali.

Glavni cilj predlagateljev sprememb in dopolnitev zakona o omejevanju porabe alkohola je bil  povečati financiranje športnih organizacij iz lastnih dejavnosti. Torej, zato ker lahko zdaj tudi na večini športnih prireditev organizatorji (klubi ali zveze) poskrbijo za morebitno točenje alkohola, naj bi se finančno stanje teh klubov in ostalih organizacij popravilo. Pa se je res?

“Klubi po naših informacij zaradi tega zaenkrat nimajo nobene finančne koristi, ustvaril se je le večji problem. Zaradi novele klubi niso zaslužili, obenem pa nismo zabeležili ekscesov zaradi vinjenosti. Mora preteči še veliko vode, da bo ureditev zaživela.”Tatjana Polajnar, direktorica javnega zavoda Šport Ljubljana

Pa preverimo kako je v praksi. Odpravil sem se na policijo, točneje k vodji sektorja splošne policije pri Generalni policijski upravi, Tomislavu Omejcu. Ali policija zaradi zakona, ki smo ga vzeli v precep, beleži kaj več incidentov na športnih prireditvah?

“Krištev javnega reda in miru ne pripisujemo tej spremembi novele in pred spremembo te novele nismo niti pričakovali, da bi zaradi točenja alkoholnih pijač prihajalo do več kršitev, ker še vedno so tu varovalke, ki so obstajale že prej. To pomeni, da osebe, ki kažejo znake opitosti, ne spuščamo na športne objekte.”

Verjetno se zagovorniki in nasprotniki zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o omejevanju porabe alkohola, pa tudi tisti ki jim je skoraj vedno za vse malo mar, strinjamo, da ima uživanje alkohola, sploh, prekomerno, številne negativne posledice. Zato je na mestu letošnji planiški moto ministrstva za zdravje.

“Naj letos pade rekord v metrih in ne v litrih. Moto do dna pa naj velja samo za skakalce.” – Vesna Kerstič Petrič, Ministrstvo za zdavje

Za konec pa spet na začetek – glavni cilj predlagateljev sprememb in dopolnitev zakona o omejevanju porabe alkohola je bil  povečati financiranje športnih organizacij iz lastnih dejavnosti. To se v devetih mesecih ni zgodilo.  Lahko torej zaključimo, da smo dobili še en zakon zaradi zakona samega?

 

Aleš Smrekar