Podrobno smo se spoznali z gripo in ugotovili, da kljub velikemu napredku znanosti ne moremo preprečiti, da ne bi narava ostala največji bioterorist na svetu. Vseeno pa je mogoče številne nalezljive bolezni zelo omejiti, nekatere tudi izkoreniniti. Predvsem zaradi cepiv, a se precepljenost iz leta v leto zmanjšuje, zato smo priča novih izbruhom. Lani se je v Evropi z ošpicami okužilo 14.500 ljudi, trikrat več kot leto prej. Kaj kažejo simulacije epidemij, kje je kritična meja za nevarnost okuženosti širše družbe, kaj nam pove termin čredne imunosti? Analiziramo primer izbruha ošpic v Disneylandu, hipotetično projiciramo, kako bi se lahko nalezljiva bolezen širila v srednje velikem slovenskem mestu in kaj bi se zgodilo, če bi se ošpice pojavile v vrtcu, ki ga zaradi odločitve staršev obiskuje sto necepljenih otrok.

Sogovorniki: Dr. David Pigott, strokovnjak za simulacije poteka nalezljivih bolezni; prof. dr. John Oxford, virolog in vodilni strokovnjak za gripo; prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, predstojnica Inštituta za zgodovino medicine; Eva Vrščaj, vodja projekta Imuno.

Avtorja/producenta: Luka Hvalc in Maja Stepančič
Strokovni sodelavec: dr. Sašo Dolenc
Pripovedovalca: Igor Velše in Aleksander Golja
Oblikovna podoba: Katja Černela

Nekje v Sloveniji obiskuje vrtec 100 necepljenih otrok. Kaj bi se zgodilo, če med otroke zaide virus ošpic?

Podrobno smo se spoznali z gripo in ugotovili, da kljub velikemu napredku znanosti ne moremo preprečiti, da ne bi narava ostala največji bioterorist na svetu. Vseeno pa je mogoče številne nalezljive bolezni zelo omejiti, nekatere tudi izkoreniniti. Predvsem zaradi cepiv, a se precepljenost iz leta v leto zmanjšuje, zato smo priča novih izbruhom. Lani se je v Evropi z ošpicami okužilo 14.500 ljudi, trikrat več kot leto prej.

Kaj kažejo simulacije epidemij, kje je kritična meja za nevarnost okuženosti širše družbe, kaj nam pove termin čredne imunosti? Analiziramo primer izbruha ošpic v Disneylandu, hipotetično projiciramo, kako bi se lahko nalezljiva bolezen širila v srednje velikem slovenskem mestu in kaj bi se zgodilo, če bi se ošpice pojavile v vrtcu, ki ga zaradi odločitve staršev obiskuje sto necepljenih otrok.

?(Ne)hipotetičen primer: v Ljubljani obiskuje nek vrtec 100 necepljenih otrok. Kaj bi se zgodilo, če bi med otroke zašel virus ošpic?

?Nova @FrekvencaX o širjenju nalezljivih bolezni, v četrtek ob 12.00 na @Val202 pic.twitter.com/Grr7MAN8e2

— Luka Hvalc (@vahlc) March 14, 2018

Sogovorniki:

Primer simulacije poteka nalezljivih bolezni za ZDA

Na Frekvenco X se lahko naročiš: RSS ali iTunes.

Luka Hvalc, Maja Stepančič, Sašo Dolenc