Deskarji so vrhunski športniki, ki ob osvojenih medaljah presegajo tudi starostne rekorde

Številni slovenski ali srednjeevropski ljubitelji zimskih radosti bi bili močno presenečeni, ko bi ugotovili, da deskanje prostega sloga prekaša alpsko smučanje, skoke, teke ali biatlon predvsem po številčnosti medijev, velikokrat pa tudi gledalcev na teh igrah. Mladih še ne zanimajo epske bitke z vetrom in mrazom na večkilometrskih razdaljah, sploh pa tam pri teh nam bolj domačih športih Azijcev, izjema so le skoki z Japonci, ni v ospredju. Mladi bi vse radi hitro in takoj.

Deskanje jim to omogoča. Ko so v Naganu v olimpijski program sprejeli družino športnikov, ki jim je malo mar za nacionalne simbole na svojih na videz nekaj deset številk prevelikih oblačilih, so se tradicionalisti križali. Po dvajsetih letih pa bi lahko za deskanje prostega sloga rekli, da je eden od tistih športov, ki na najpomembnejših trgih v ZDA in na Kitajskem drži mlade bližje olimpijskemu dogajanju. MOK in njegove korporacije se tega zavedajo.

Kljub po večini povsem otroških obrazov, ki so v olimpijski nastop vložili bistveno manjše število ur trdih treningov kot v katerem drugem športu, pa deskarji vseeno so vrhunski športniki. Ob močnem vetru, ki je včeraj še enkrat preprečil alpski program, so jih na mednarodni smučarski zvezi, ki vodi tekmovanja na snegu, neupravičeno porinili v veliko tveganje. Finale deklet v snežnem parku je bil, namesto da bi bil praznik domiselnih akrobatsko dovršenih trikov, parada padcev, ki bi se lahko tudi bolj grozno končali.

Mladostnikov in mladostnic, ki izvabljajo vriske Korejk in Korejcev, takšne, kot so jih včasih The Beatles, ko se povsem zakriti za velikimi smučarskimi očali in pred mrazom zaščitno masko sprehodijo mimo, ni nihče nič vprašal, pomembno je bilo, da si FIS tisti dan zagotovi vsaj eno od načrtovanih tekem na malih zaslonih po svetu. V žlebu sta v središču pozornosti dve imeni. Američanka Chloe Kim, ki je pri sedemnajstih tudi že štirikratna zmagovalka X-iger in edino dekle, ki so ga kdaj koli na tekmah sodniki nagradili s čisto stotico, ter zdaj že 31-letni Shaun White, ki lovi tretje olimpijsko zlato v žlebu s fanti, ki bi jim bil lahko že oče.

Da boste razumeli razsežnost njunih karier – White ima pokrovitelja od svojega sedmega leta starosti in je po ocenah Forbsa v svojih najuspešnejših letih služil celo skoraj deset milijonov dolarjev letno iz sponzorskih sredstev, pri Kimovi pa so prepričani, da bi zlato osvojila tudi pred štirimi leti v Sočiju, če ne bi bilo starostne omejitve. Tu je še posebej priljubljena, saj je prva generacija izseljencev iz Južne Koreje in večji del njene družine še vedno živi na tem polotoku.

Danes je postala najmlajša ameriška olimpijska zmagovalka na zimskih igrah, pred dvema dnevoma je v snežnem parku moški ameriški starostni rekord premaknil Redmond Gerard, Kimova pa je po mladosti za nameček zdaj rekorderka tudi med vsemi športnicami na snegu v zgodovini olimpijskih iger.

Uroš Volk