Zdravljico je zvočno preoblikoval raper Klemen Klemen, poklonili so se ji Lačni Franz, s priredbo tudi metalci Sarcasm. A Slovenci nismo edini, ki ne prepovedujemo preobrazbe državne hvalnice. Nekatere evropske različice domoljubnih slavospevov so pristale celo na albumih znanih izvajalcev.

Številne države prepovedujejo "zlorabo" himne v komercialne namene in vse posledične priredbe, mi in še nekatere druge ne

Zdravljico je zvočno preoblikoval raper Klemen Klemen, poklonili so se ji v zasedbi Lačni Franz, s priredbo tudi metalci skupine Sarcasm. Slovenci pa nismo edini, ki ne prepovedujemo preobrazbe državne hvalnice. Nekatere evropske različice domoljubnih slavospevov so pristale celo na albumih znanih izvajalcev.

Sex Pistols so leta 1977 kot svoj drugi singl izdali priredbo himne God Save The Queen. Zaradi punkovske glasbe in sporočila je niso hoteli vrteti na komercialnih in javnih radijskih postajah.

Angleško in ameriško himno so priredili številni glasbeniki, instrumentalno različico The Star-Spangled Banner je odigral tudi legendarni kitarist Jimi Hendrix.

Tadej Košmrlj