“Vsako leto zaradi parazitov umre 15 milijonov ljudi. Znebite se bolečin v sklepih takoj zdaj, revolucionarno odkritje skupine znanstvenikov z univerze za revmatologijo v Chicagu:, revolucionarna metoda omogoča povrniti slušne sposobnost v samo 27 dneh - brez operacij in dragih slušnih aparatov, preverite, kako hitro izgubiti kilograme v le mesecu dni in kvalitetno definirati postavo.”

Takšne so visokoleteče navedbe, ki jim je pogosto skupen pridevnik revolucionarno, v resnici niso nič revolucionarnega. Zavajajoči, tudi zdravstveni, oglasi nam obljubljajo čudeže, do katerih nam uradna medicina - po njihovih navedbah - ne more pomagati. Pogosto se ponujajo kot alternativa zdravniškemu zdravljenju, kar lahko celo ogrozi naše zdravje. Vam bodo skrivnostne kapljice za uho res povrnile sluh, boste s kremo BeezMax res obnovili hrustanec, so kapsule za hujšanje res dobra rešitev za hitro in kakovostno hujšanje? Morda boste res postali vitki, a samo v denarnici.

Kako prepoznati zavajajoče oglase in zakaj za objavo teh nihče ne odgovarja?

Kako prepoznati zavajajoče oglase, zakaj se ti oglasi redno pojavljajo na spletu in v medijih ter zakaj nihče ne prevzame odgovornosti za tovrstno oglaševanje

“Vsako leto zaradi parazitov umre 15 milijonov ljudi. Znebite se bolečin v sklepih takoj zdaj, revolucionarno odkritje skupine znanstvenikov z univerze za revmatologijo v Chicagu:, revolucionarna metoda omogoča povrniti slušne sposobnost v samo 27 dneh – brez operacij in dragih slušnih aparatov, preverite, kako hitro izgubiti kilograme v le mesecu dni in kvalitetno definirati postavo.” Takšne so visokoleteče navedbe, ki jim je pogosto skupen pridevnik revolucionarno, v resnici niso nič revolucionarnega. Zavajajoči, tudi zdravstveni, oglasi nam obljubljajo čudeže, do katerih nam uradna medicina – po njihovih navedbah – ne more pomagati. Pogosto se ponujajo kot alternativa zdravniškemu zdravljenju, kar lahko celo ogrozi naše zdravje.

Vam bodo skrivnostne kapljice za uho res povrnile sluh, boste s kremo BeezMax res obnovili hrustanec, so kapsule za hujšanje res dobra rešitev za hitro in kakovostno hujšanje? Morda boste res postali vitki, a samo v denarnici.

Kako prepoznati zavajajoče oglase, zakaj se ti oglasi redno pojavljajo na spletu in v medijih ter zakaj nihče ne prevzame odgovornosti za tovrstno oglaševanje v oddaji Reakcija.

SEZNAM ZAVAJAJOČIH OGLASOV LAHKO DOPOLNITE TUDI VI!

2 vprašanji za @delo. Po opozorilu je @rtvslo odstopila od pogodbe s prodajalcem lažnih zdravil. Ali boste na @delo storili enako? Ali je naročnik poljsko podjetje Sup Spedition Sp.z.o.o Sp.k iz Białystoka? pic.twitter.com/M7Kt6wJkkR

— Matej Praprotnik (@praprotnix) March 7, 2018

Odgovor Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke

Maja Stepančič