Ali so slovenski športniki vraževerni? Ali se držijo kakšnih kakšnih posebnih navad? V oddaji Korejski zajtrk spoznavamo navade slovenskih športnikov. Tokrat se bomo pogovarjali o pripravi na tekmo.

Ali so slovenski športniki vraževerni? Ali se držijo kakšnih posebnih navad?

Vsak športnik si na tekmovanju želi tudi kanček sreče, da ta nadgradi in nagradi njegov nastop. Na vprašanje, ali so vraževerni, ali imajo posebne rituale, ki jim prinašajo srečo in uspeh, so slovenski športniki kar po vrsti odgovarjali, da ne. Predvsem fantje so trdili, da nimajo kakšnih vraževernih početij, deskarka Gloria Kotnik pa pove: “Imam nekaj ritualov, ki jih prakticiram pred tekmo. Morda prinesejo srečo oziroma vsaj mislim, da mi jo.”

No, ko smo pokramljali malo več, pa smo ugotovili, da se tudi fantje skrbno držijo izpiljenega protokola, ki se ga zelo natančno držijo – nekateri že večer pred tekmo. Deskar Tim Kevin Ravnjak. “Čim več počivam. Pred tekmo luči ugasnem pred deseto uro.” Kdo pravi, da so deskarji največji žurerji? Profesionalni šport je daleč od tega. Martin Čater pripravo na tekmo začne že v trenutku, ko vstane iz postelje. “Čez leta sem si našel sistem, ki mi ugaja.” Alpski smučar Miha Hrobat se ves čas pred tekmo skuša predvsem umiriti, dokler se povsem ne približa čas odločitve.

“Imam nekaj ritualov, ki jih prakticiram pred tekmo. Morda prinesejo srečo oziroma vsaj mislim, da mi jo.”

Iskanje ključa do uspeha je tudi v skrbni pripravi na tekmo. Vsak športnik analizira, kaj mu najbolj koristi pred tekmo. Koliko pa se potem ozirajo na to, da bi skušali čim bolj ponoviti tisto, kar jim je na prejšnjih tekmah prineslo uspeh. Začrtan protokol pred startom pa lahko postane že obremenjujoč. Deskar Žan Košir pravi, da je imel cel kup nekih načel in ponavljanj. “Vsako leto sem nekaj dodal in je postalo že preveč.”

Veliko športnikov vidimo pred tekmami s slušalkami na ušesih – s slušalkami zelo različne velikosti, pa tudi barve. Po večini iz slušalk doni glasba, morda pa tudi kaj drugega, kdo bi vedel. Hokejist Mitja Robar. Glasba pred tekmo je lahko pomiritev ali motivacija – poživitev. Ali je kaj od tega za Filipa Flisarja? Olimpijske igre so enkratna priložnost na štiri leta in imajo posebno, dodatno veljavo. Tudi način življenja v olimpijski vasi se razlikuje od bivanja po penzionih in hotelih na tekmah svetovnega pokala. Ali je tudi priprava na olimpijsko tekmo drugačna od drugih? Biatlonec Jakov Fak: “Priprave so enake kot na vsako drugo tekmo. Razlika je le ta, da če na igrah dosežeš rezultat, je toliko boljše.”

Številni v slovenski reprezentanci že imajo olimpijsko izkušnjo. Ali bodo sledili temu, kar so počeli na prejšnjih igrah? Filip Flisar: “Če bi povedal, da sem imel na prejšnjih olimpijskih igrah vijoličaste ‘gate’, ki sem jih opral dva dni pred tekmo, tega zdaj ne bom ponovil.”

 

 

Franci Pavšer