Pogosto poudarjamo, da so navijači tisti, ki športnikom dajejo moč in dodatno energijo, toda še pred navijači so podporniki, ki olimpijce spodbujajo v dobrem in slabem. Kdo so ti podporniki, ki so jim slovenski olimpijci nadvse hvaležni? Korejski zajtrk je pripravila Anja Hlača Ferjančič.

Od staršev do trenerjev v mladinskih klubskih pogonih, prijateljev in sosedov

Za vsakim olimpijcem stoji cela vrsta ljudi, ki so s svojim trudom, znanjem in odrekanjem poskrbeli za to, da so nekdaj nadobudni športniki sposobni tekmovati na najvišji ravni. Od staršev do trenerjev v mladinskih klubskih pogonih, prijateljev in sosedov.

Katja Višnar, edina mama med slovenskimi olimpijkami v Pjongčangu, poudarja, da so bili starši tisti, ki so jo usmerjali na športno pot in jo tudi najbolj podpirali, ko je prvič tekmovala na olimpijskih igrah. Prek športa je spoznala tudi svojega partnerja, norveškega tekača Oleja Vigna Hattestada, ki je zdaj njena največja opora in spodbuda na športni poti.

“Ole je zdaj doma s sinom, to me pomirja. On je velik del tega, da še vedno vztrajam v tem športu.” – Katja Višnar

Katja tekmuje tretjič na olimpijskih igrah, na daljavo bo prvič zanjo navijal tudi dveletni sin Ludvig. Katjina mlajša kolegica v tekaški vrsti Anamarija Lampič tudi poudarja, da je prav družina največja opora na športni poti. Oče Janez je bil odličen kolesar, tudi olimpijec, Anamarija pa je zelo vesela, da na igrah v Pjongčangu tekmuje tudi njen mlajši brat Janez.

Biatlonec Klemen Bauer tekmuje že četrtič na olimpijskih igrah. Da je postal olimpijec, ni samoumevno, in kot podarja, mora športnik ne glede na to, ali ga okolica podpira ali ne – verjeti vase.

Sicer pa slovenski olimpijci v en glas poudarjajo: namesto naštevanja predvsem zahvala vsem, ki nas podpirate.

Anja Hlača Ferjančič