Anja Hlača Ferjančič je obiskala češko hišo in preverila, zakaj je kruh Karel ena najboljših stvari za zajtrk.

Vsako jutro v češki hiši spečejo kruh in ga dostavijo v obe olimpijski vasi

Športniki imajo med bivanjem v olimpijski vasi na voljo restavracijo, ki je odprta 24 ur na dan. Kot pravijo športniki, je izbira sicer velika, a hrana ni najbolj kakovostna. In seveda – ni prilagojena izbirčnemu evropskemu okusu. Zato so se v češki hiši domislili prav posebne akcije.

Jiři, ki med igrami dela v češki hiši, je razložil, da imajo češki športniki najraje kruh Karel. Kruh je res izvrsten, obiskovalci češke hiše, ki je v Gangneungu – le nekaj metrov od medijske vasi – kruh lahko tudi poskusijo in ga kombinirajo z drugimi tradicionalnimi češkimi jedmi. Pekarno za češko hišo so na pot poslali že novembra in med igrami ima ta zelo pomembno vlogo. Vsako jutro v češki hiši spečejo kruh in ga dostavijo v obe olimpijski vasi.

Zjutraj okrog osmih nekdo od njegovih sodelavcev odpelje približno 20 štruc v obe tekmovalni vasi – v gorsko v Pjongčangu in obalno v Gangneungu– in češkim športnikom (96 jih je) dostavi kruh za zajtrk. Kruh je tako dober, da nekaj štruc vsak dan spečejo tudi za slovaško hišo.

To, da bi med igrami za svoje tekmovalce pekli kruh, si je sicer zamislil češki slalomist na divjih vodah Vavra Hradilek, ki je med tekmovanji najbolj pogrešal odlično domačo kuhinjo in predvsem svež kruh za zajtrk. Olimpijski komite je njegovo zamisel podprl, kruh pa pečejo tudi na olimpijskih festivalih v Brnu in Ostravi.

Kruh Karl je torej – ob pivu – glavna zanimivost češke hiše. V hiši je sicer vse v znamenju treh obletnic: 20, 50 in 100.

“Pred 20 leti je hokejska reprezentanca zmagala v Naganu, premagala je Rusijo in Kanado. Takrat so prvič lahko tekmovali tudi zvezdniki iz lige NHL, za Češko je bila ta zlata medalja res ogromen uspeh. Pred 5o leti je smučarski skakalec Jiři Raška osvojil prvo medaljo za Češko oz. tedaj Češkoslovaško, pred stotimi leti pa je nastala država.”

Češka hiša je tako kot slovenska hiša namenjena tudi proslavljanju uspehov. Čehi imajo že eno srebrno in eno bronasto medaljo, obe sta biatlonski, dobitnika pa sta Michal Krčmar in Veronika Vitkova.

Anja Hlača Ferjančič