Direktor visokotehnološkega podjetja BIA Separations

Aleš Štrancar je direktor podjetja BIA Separations, v katerem so razvili tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin in s tem bistveno pripomogli pri odobritvi prve stoodstotno učinkovite genske terapije za zdravljenje dojenčkov s spinalno mišično atrofijo.

Podjetje je vodilno v razvoju monolitne tehnologije in je edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi, večji proteini itd.

Kandidatki za ime tedna sta bili tudi:

Alenka Malej, upokojena morska biologinja, ki z raziskovalnim delom na Morski biološki postaji Piran, ta letos praznuje 50-letnico obstoja, s sodelavci pomaga pri razumevanju procesov v morju ter zagotavlja strokovne temelje za trajnostni razvoj morskega in obalnega prostora.

Janja Garnbret, športna plezalka, ki je dosegla zgodovinski uspeh. Z izjemnimi predstavami je svetovni pokal v balvanskem plezanju kot prva na svetu sklenila z zmagami na vseh šestih tekmah ene sezone in prvič osvojila naslov skupne zmagovalke v tej zvrsti športnega plezanja.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Val 202