22-letna Čehinja Ester Ledecka je poskrbela za eno največjih zgodb doslej na igrah

Vsaj pol minute po prihodu v cilj Ester Ledecka ni mogla verjeti svojim očem, ko je semafor rezultatov ob njenem imenu izpisal številko 1. Gledala je na semafor, spraševala je kamermana, gledala proti svoji reprezentanci in se čudila, kakšna napaka se je zgodila in kdaj bodo končno popravili in zapisali pravi rezultat. Šele čez nekaj časa je dojela, da je rezultat pravi in da ji bodo okrog vratu nadeli zlato olimpijsko kolajno.

V cilj je prišla s stotinko sekunde prednosti pred Avstrijko Anno Veith, ki je že verjela, da ji bo uspelo ponoviti superveleslalomsko zmagoslavje iz Sočija, kar bi bila po vsem, kar se je Avstrijki dogajalo od zadnjih iger, prav tako izjemna zgodba.

Toda danes je vso pozornost ukradla Ester Ledecka, ki nastopa v hitrih disciplinah alpskega smučanja in paralelnih disciplinah deskanja, v katerih je njen status povsem drugačen kot v smučarski karavani, med drugim ima za seboj že dva naslova svetovne prvakinje. Ciljna arena, v kateri sicer tudi danes ni bilo prav veliko gledalcev, je bila šokirana, to velja predvsem za preostale smučarske reprezentance.

“Težko verjamem, da se je ta rezultat v alpskem smučanju zgodil tako hitro. Občutek imam, kot da ne sodim zraven, ampak tu sem.”

Že na prejšnjih igrah je bil načrt, da nastopi v dveh športih, vendar je, potem ko je izpolnila olimpijsko normo v alpskem smučanju, v češki reprezentanci zmanjkalo olimpijskih kvot, in ker bi sicer morali nekoga drugega pustiti doma, so se odločili, da v smučanju ne bo nastopila, pač pa le v obeh disciplinah alpskega sloga v deskanju, v katerem je osvojila šesto in sedmo mesto. Kako bo šla njena kariera od današnje senzacije naprej, na kateri šport se bo bolj osredotočila, se ji zdaj še niti ne sanja.

Anja Hlača Ferjančič, Igor Tominec