Praktično v vsaki oddaji omenjamo porast povpraševanja po t.i. športnih terencih, križancih, SUV-jih ali kakor jih že imenujemo. Ta vozila so nekoliko drugačna, temu se prilagaja tudi spremljevalna industrija, mislimo predvsem na pnevmatike. Gumarska industrija razvija in izdeluje pnevmatike, ki nudijo terencem boljši oprijem, tako so vozila varnejša. Na to dostikrat niti ne pomislimo.

Avtomobilska industrija v Južni Koreji že nekaj let pomeni ostro konkurenco evropski avtomobilski samozavesti

Praktično v vsaki oddaji omenjamo porast povpraševanja po t.i. športnih terencih, križancih, SUV-jih ali kakor jih že imenujemo. Ta vozila so nekoliko drugačna, temu se prilagaja tudi spremljevalna industrija, mislimo predvsem na pnevmatike. Gumarska industrija razvija in izdeluje pnevmatike, ki nudijo terencem boljši oprijem, tako so vozila varnejša. Na to dostikrat niti ne pomislimo.

Avtomobilska industrija v Južni Koreji

Med olimpijsko vnemo niti v Avtomobilsko-prometnih minutah ne moremo ignorirati Južne Koreje. Njena avtomobilska zgodba o uspehu je znana in služi kot zgled številnim drugim, tudi evropskim okoljem; kar je težje opazno, sta konstanten napredek in sistematičen razvoj korejskih avtomobilskih snovanj. Povedano preprosteje; če so bili korejski avtomobili v začetku devetdesetih v posmeh in so preživeli le zato, ker je bila zapuščina Kragujevca še bednejša, gre danes za strukturirano in kakovostno avtomobilsko okolje, ki že nekaj let pomeni ostro konkurenco evropski avtomobilski samozavesti. Še drugače; mogoče so olimpijska prizorišča prazna prav zaradi tega, ker se Korejci s tako vnemo posvečajo proizvodnji avtomobilov.
S splošnega h konkretnemu.

Hyundai Iconiq

Hyundai ni le tradicionalna znamka, temveč v mnogočem reže deviško smučino. Recimo, razmišljanje o alternativnih pogonih, kot ga udejanjajo v modelu ioniq. Poročali smo o predstavitvi električnega in hibridnega vozila, ki sta opazna tudi že na naših cestah, družino pa končujejo te dni, ko so tudi pri nas predstavili še priključnega hibrida. Ta s kapaciteto baterije nekaj pod devet kilovati samo z elektromotorjem prevozi realnih petdeset kilometrov, po tem pa se začne vesti kot običajno hibridno vozilo. Takrat glavno vlogo prevzame 77-kilovatni bencinski agregat ob pomoči 45 kilovatov elektromotorja. Filozofija, po kateri so trije alternativni pogonski principi komercializirani v enem in istem modelu avtomobila, se zdi sveža, ne sicer povsem unikatna, a ne dvomimo, kako jo bodo kmalu povzeli še kje v avtomobilskem vesolju.

Hyundai i30

Tudi v klasični mobilnosti se pri Hyundaiu vse vrti okoli družin. Priljubljeni i30 se je pred kratkim povečal še za eno izpeljanko in zdaj šteje toliko članov, kot je tiha želja evropskih demografov – štiri vozila … Sveži wagon bi v nekih drugih časih i30 postavil na piedestal popularnosti in uporabnosti, danes, ko brez križanca ali SUV-ja ni pravega uspeha, prihaja veliko manj opazno. Vsekakor manj opazno, kot si zasluži. Šeststo litrov prtljažnika je še vedno nedosegljivih za večino modnih muh zadnjih let, tudi skladna padajoča oblika od stebrička C (do tja je karavan enak kombi limuzini) že dolgo več ne sugerira na estetsko neposrečen nahrbtnik. S samodejnim menjalnikom, popolno opremo, sodobnimi asistenčnimi sistemi – takšen Hyundai prikrito koketira z avtomobilsko modro krvjo; na srečo pa je cena, kar je pohvalno, še vedno primerna avtomobilski konfekciji. Sto kilovatov dizla je mogoče krotiti tudi z izbiro vozniškega načina; podvozje pa je čvrstejše, kot se ga spominjamo iz prejšnje izvedbe tega vozila.

Pod črto; o avtomobilskem utripu v Južni Koreji vas kanimo obveščati še dolgo po tem, ko bo ugasnil olimpijski ogenj.

Dober oprijem napovedujemo tudi novemu Seatovemu večjemu terencu, ki bo na trg prišel konec leta, zdaj pa je že dobil ime. Predlagana so bila krajevna imena Alboran, Aranda, Avila in Tarraco. Glasovalo je več kot 146 tisoč ljudi, izbrali pa so ime Tarraco – po najstarejši rimski naselbini na Iberskem polotoku, mesto pa se danes imenuje Tarragona.

Ob koncu – da ne pozabimo čisto na enoprostorce: pred dnevi je minilo140 let od rojstva francoskega podjetnika Andrea Citroena, ki je že pred skoraj 100 leti spoznal prednosti pestrega izbora vozil. Znamka je v drugi polovici 20. stoletja to načelo sprejela zelo resno, tako so 1950. leta predstavili kultni model, prvi mali furgon s pogonom na prednji kolesi, 2 CV. Omenjamo ga zato, ker je postal zakoniti predstavnik družinskih enoprostorcev, torej tudi modela berlingo, ki je leta 1996 s prvo generacijo povzročil pravo revolucijo. S številnimi podobami je ustvaril množico različic nekje na pol poti med petvratno limuzino in enoprostorskim vozilom. Novi berlingo 3. generacije bodo predstavili v začetku marca v Ženevi, na ceste pa bo pripeljal v drugi polovici leta.

Janez Martinčič