Po doktoraru na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in postdoktorskem študiju na Harvardu je dr. Andrej Košmrlj kot profesor pristal na Princetonu. Zaveda se pomena prostega časa, tudi zato igra hokej na ledu in se udeležuje maratonov. Zanimanje za znanost je sicer potrjeval že na osnovnošolskih in srednješolskih znanstvenih tekmovanjih. Ob uspehih se je poigraval z idejo, da bi že na študij odšel na v tujino, a je do diplome ostal v Sloveniji.

Dr. Andrej Košmrlj v ZDA predava o mehaniki trdnih snovi, zaveda pa se pomena aktivnega preživljanja prostega časa

Po doktoratu na inštitutu Massachusetts Institute of Technology (MIT) in postdoktorskem študiju na Harvardu je dr. Andrej Košmrlj profesor na Princetonu. Zanimanje in talent za znanost je sicer kazal že na osnovnošolskih in srednješolskih tekmovanjih. Ob uspehih se je poigraval z idejo, da bi odšel v tujino, a se je odločil za dodiplomski študij v Sloveniji.

“Ker so šolnine v tujini izjemno drage in si tega ne bi mogel privoščiti, kot drugo pa sem izvedel, da je dodiplomski program fizike v Sloveniji izjemno dober.”

Po diplomi je napočil trenutek za nov načrt. “Rekel sem si, da se bom poskušal za doktorat prijaviti na nekaj najboljših univerz na svetu. In če mi uspe, mi pač uspe, sicer pa bom doktoriral v Sloveniji. Imel sem srečo, da so me sprejeli na MIT, ki je ena najboljših univerz za fiziko na svetu.”

Mitja Peček