V 18. vzporednik se je tokrat oglasila dopisnica iz Avstrije Petra Kos Gnamuš.

Avstrijska vlada želi po eni strani zavarovati svoje nacionalne interese, po drugi strani pa želi biti del Evropske unije. V prvem tednu se je vlada v Avstriji morala največ ukvarjati s tem, kako bi se otresla svojih zgodovinskih bremen. Nenehno je morala dokazovati, da je opravila s preteklostjo.

“Zdi se mi, da se nova vlada bolj ukvarja s preteklostjo kot pa s prihodnostjo. To je eden izmed velikih problemov te vlade, ki si je za svoj glavni cilj zastavila nov politični slog in spremembe. A dokler ne opravijo s preteklostjo, sprememb ne bo.”

Predlog vlade o spremembi  in znižanju otroških dodatkov za delavce migrante, med katerimi so tudi številni državljani Slovenije, je pri nas dvignil veliko prahu. Stroški bi šli na raven stroškov države, iz katere prihajajo. Avstrija bi ob tem prihranila približno sto milijonov evrov, slovenski delavci pa bi tako skupno lahko izgubili skoraj pet milijonov evrov.

“To bi bil lahko velik udarec za slovenske družine. Do otroških dodatkov je za zdaj upravičen vsak delavec, ne glede na svoj socialni položaj. Slovenski delavci so zelo razočarani in pričakujejo odziv in pomoč slovenske vlade.”

Damjan Zorc