V Sloveniji je več kot 120 dimnikarskih družb, ki pa ne delujejo na vseh območjih. Pri izbiri dimnikarja je zato treba biti previden

V Sloveniji je več kot 120 dimnikarskih družb, ki pa ne delujejo na vseh območjih. Pri izbiri dimnikarja je zato treba biti previden

Dobro leto po uveljavitvi novega Zakona o dimnikarskih storitvah in več kot pol leta po roku za izbiro dimnikarske družbe z licenco, ki pri uporabnikih opravlja dimnikarske storitve, ostajajo odprta številna vprašanja. Kaj je prinesel nov zakon?

“Z novim zakonom, ki je v veljavi dobro leto dni, je v Sloveniji kar 120 dimnikarskih družb, kar pomeni, da je na tem področju nastal kaos.” – Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije

Na terenu se pojavljajo dimnikarji, ki uporabnikom vsiljujejo svoje storitve.

“Težava je v dimnikarjih, ki zavajajo in ponujajo storitev, češ da delujejo v okviru družbe, ki je že prej zastopala gospodinjstvo. Pri izbiri moramo paziti, da se zavežemo kvalitetni dimnikarski družbi.”

“Ko nas dimnikar obišče na domu, nam mora pokazati ustrezno licenco o delovanju v okvirih dimnikarske družbe. Dimnikar izvaja meritve in ne sme ponujati servisa, tako kot servisna služba ne sme opravljati dimnikarskih storitev.”

Uporabniki, ki živijo na odročnih območjih Slovenije pa nimajo veliko izbire, a ponudnika dimnikarskih storitev morajo z zakonom izbrati. To pa ni vedno najlažje izvedljivo, saj obstajajo primeri, da je posameznik klical kar pet dimnikarskih služb, pa nobena ni bila zainteresirana za izvajanje dejavnosti.

“Ponudniki dimnikarskih storitev so svoje dejavnosti začeli ponujati na gosto poseljenih področjih in se jim ne splača voziti eno uro na odročen kraj za majno ponudbo. Tako da je uporabnik, ki živi na odročnem območju v pat situaciji.”

Boris Žgajnar