Zakaj slediti petim preprostim načelom spletnega fair playa? Ker si naši olimpijci to zaslužijo

Zadnje čase me pogosto šokira neznosna lahkost zmerjanja, šikaniranja in opravljanja. Tako rekoč vsak je lahko na tapeti in ni nujno, da ne boste kmalu med tistimi, ki se bodo znašli v nemilosti spletnih pametnjakovičev, tudi vi: ki se trudite voditi podjetje, ki od jutra do večera delate za to, da bo nekdo hitreje ozdravel, ali pa vi, ki boste v Pjongčangu tekmovali na 23. zimskih olimpijskih igrah. Če boste imeli srečo, vas bodo zmerjali le s turistom, sicer znajo biti oznake precej hujše. Ker ne morem in nočem biti del tihe večine, predlagam, da se med olimpijskim februarjem držimo petih načel, ki niso zahtevna, bi pa športnikom in vsem, ki se trudijo izstopati iz povprečja, lahko zagotovila vsaj nekaj miru. Morda celo spodbudo.

  • Najprej se predstavite. Če niste dovolj pogumni, da bi se predstavili s svojim imenom in priimkom, me vaše mnenje ne zanima. Si predstavljate denimo, da bi športniki tekmovali pod lažnimi imeni in bi rezultate objavili le, če bi jim ustrezali?
  • Če stvari ne poznate, vprašajte. Samo zato, ker nečesa ne poznate, še ni brez veze, ni zapravljanje denarja in tega ni treba ukiniti.
  • Poskusite narediti kakšno stvar prvič. Inovativnost je del napredka in vsak, ki poskuša kaj novega, lahko naredi tudi napako. A samo z novostmi bomo lahko tudi napredovali. Če kdo, vedo športniki, da stopicanje na mestu pomeni nazadovanje.
  • Če vam gre vse narobe, ste najbrž za to delno krivi tudi sami. Ne morejo pa biti za vašo pokvarjeno nedeljo krivi denimo skakalci, smučarji, trener ali novinar, ki je poročal o tekmi.
  • Izbirajte besede. Besede imajo veliko moč, človeku lahko dajo krila ali ga prizemljijo. Slovenščina ima veliko besed, s katerimi lahko izrazite pohvalo, spodbudo, konstruktivno kritiko, nasprotovanje, protiargumente. Pozabite na tropičje in klicaje.

To je pet preprostih načel spletnega fair playa. Zakaj upam, da ga bomo med olimpijskimi igrami in tudi sicer upoštevali? Zato, ker sem včeraj preživela izjemen dan v družbi srčnih, sposobnih, požrtvovalnih in uspešnih ljudi. V družbi slovenskih olimpijcev. Res si zaslužijo le najboljše.

 

Anja Hlača Ferjančič